Zašto je Jack Ma morao platiti ceh?

Milioneri

Takođe je bio zauzet pripremama za najveću četverodnevnu ekstravaganciju u kupovini kompanije Double Eleven Ltd. Alibaba Group Holding Ltd. Pa ipak, prije dvije nedjelje, na visokoprofesionalnom finansijskom forumu u Šangaju, Ma je nekako pronašao vremena da prokomentira kineski bankarski sistem i time dirnuo u osinje gnijezdo.

U svom govoru, Ma, osim što je globalni bankarski sistem nazvao “klubom staraca”, rekao je da “sistemski rizik” nije problem u Kini. Najveći je kineski rizik da “nema finansijski ekosistem”, rekao je. Kineske banke su poput “zalagaonica” u kojima su kolateral i garancije čvrste valute.

“Kao što Kinezi vole reći, ako ste posudili 100.000 juana od banke, plašite se; ako posudite milion juana, i vi i banka ste pomalo nervozni; ali ako uzmete zajam od milijardu juana, ne bojite se, to je banka ”, opisao je Ma.

Posljedice su stigle ove nedjelje. U ponedjeljak su glavni finansijski nadzornici u Pekingu stavili poslovnog čovjeka pod hladan tuš. Peking je objavio nacrt pravila o internet mikrozajmu, koji postavlja strože kapitalne zahtjeve i operativna pravila za neka potrošačka preuzeća, uključujući Ant Group. Ali Ma je tek u utorak veče doživio veliki šok.

Dva dana prije realizacije, Šangajska je berza obustavila uvrštavanje AntGroupa na svoju zvijezdu – kinesku verziju Nasdaq -a, navodeći kao razlog sjednicu od ponedjeljka i naknadne zakonske promjene. Ant je tada rekao da će takođe obustaviti IPO i u Hong Kongu. Vijest je u utorak pokrenula proklizavanje dionica Alibabe u New Yorku, dok su dionice drugih kineskih kompanija kotiranih na američkom tržištu pale.

Ono što je Ma rekao možda je pomalo drsko. Ali bio je u pravu. Zapravo, malim kompanijama bilo je toliko teško dobiti bankovne zajmove u posljednjij deceniji da vrlo pažljivo ulažu u budućnost. Na primjer, u trećem kvartalu ove godine, iako se kineska ekonomija oporavila i 86 posto od 300 manjih proizvođača postalo profitabilno, većina je ostala oprezna. Rekordnih 59 posto njihovih kapitalnih izdataka bilo je namijenjeno samo za “redovno održavanje”, prema brokerskoj kompaniji CLSA.

Riječi koje je Jack Ma izgovorio snažno su odjeknule, ali ove fraze koje je koristio nisu njegov izum. Recimo, birokrate u Narodnoj banci Kine i sami su koristili iste riječi. Pa zašto se mučiti s njim?

Je li moguće da je Ant previše unosan pa je postao meta? Ant prodajom dionica pokušava prikupiti najmanje 34,5 milijardi dolara. Međutim, regionalnim bankama još uvijek nedostaju rezerve kapitala.

Div zarađuje puno više od zajmodavaca, čuju se pritužbe iz komercijalnih banaka.

U svojoj je izjavi Šangajska berza kao jedan od razloga zašto Ant više ne ispunjava uslove za uvrštenje navela promjenu regulatornog okruženja. Ali u stvarnosti se ništa nije promijenilo. Od 2017. nadzornici u Pekingu raspravljaju hoće li dopustiti internet mikrozajmodavcima usvajanje jednostavnog modela zajma ili će od njih zahtijevati da posluju drugačije. Ovaj novi nacrt pravila samo je nastavak rasprave.