Zemlja sa najskupljim cigaretama i sve manje pušača

Povećanje cijena i dodavanje poreskih mjera na duvanske proizvode koristi se da bi smanjilo potražnju za cigaretama, a najbolje rezultate u tom pravcu postigla je Australija

U pokušaju da smanje potrošnju duvana, vlade uvode strožije propise na duvanske proizvode i njihovu upotrebu. Mnoge zemlje uspješno koriste poresku politiku da bi regulisale cijenu cigareta.

U Australiji kutija cigareta može koštati i do 18 dolara, pa je to zemlja u kojoj su cigarete najskuplje.

Izvještaj Australijskog instituta za zdravlje i socijalnu zaštitu pokazuje da je u 2016. godini ova zemlja imala najmanje konzumenata duvana ikada. U posljednjih 20 godina broj pušača smanjen je za 50 posto. Studija pokazuje da manje od 13 posto Australijanaca puši svakodnevno i da manje ljudi počinje da puši.

Navodi se i da Australija ima nisku stopu konzumiranja duvana dijelom i zbog povećanja poreza na duvanske proizvode, načina pakovanja i restriktivnijih zakona o pušenju u javnom prostoru.

Duvanska industrija i druge interesne grupe tvrde da povećanje poreza na duvanske proizvode pogoduje rastu crnog tržišta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da razvijene zemlje sa visokim porezima na duvanske proizvode nemaju velike probleme s ilegalnom trgovinom, dok je to slučaj u slabo razvijenim, prije svega zbog slabih programa kontrole i poreza.

Blizu 80 posto pušača u svijetu živi u srednje i slabo razvijenim zemljama. Trenutno, skoro trećina svih muškaraca su pušači, pa je rasprostranjenost pušenja kod muškaraca značajno veća nego kod žena. Tokom posljednjih 30 godina broj muškaraca pušača smanjen je za 10 posto.

Prema podacima WHO iz 2010. godine, do 2025. godine se očekuje da će broj nepušača porasti na pet milijardi od ukupno 6,1 milijardi starijih od 15 godina.