7 razloga zašto je kafa dobra za zdravlje

Zdravlje

Kofein je najkorišteniji psihoaktivni sastojak na svijetu, tvrde naučnici. I to s dobrim razlogom: budi nas, pomaže da ispunimo obaveze i puni nas energijom

Često brinemo treba li ograničiti unos kofeina ili ga potpuno izbaciti iz upotrebe? Iako previše kofeina može izazvati nesanicu, nemir i ubrzani rad srca, u velikoj većini slučajeva kafa je zapravo blagotvorna za zdravlje.

Ovu teoriju potvrdilo je i nedavno istraživanje naučnika sa engleskog univerzioteta Southampton. Ima mnogo namirnica i napitaka koje bi trebalo da manje konzumiramo. Zašto kafa ne treba da bude na tom popisu portal Science Alert objašnjava u sedam tačaka kada ona blagotvorno djeluje na nas.

Zdravija jetra
Devet naučnih studija pokazalo je da kafa smanjuje rizik za cirozu jetre. Jedna šoljica kafe dnevno smanjuje taj rizik za 22 odsto, dve za 43 odsto, tri za 57 odsto, a četiri za čak 65 odsto.

Bolesti srca
Revizija više od 200 istraživanja o uticaju kafe na srce pokazala je da ljudi koji piju tri ili četiri šoljice kafe na dan imaju 19 odsto manji rizik da će umrijeti od kardiovaskularnih bolesti.

Dijabetes tip 2
Jedno veliko istraživanje pokazalo je da je svaka dodatna šoljica kafe na dan povezana sa sedam odsto manjim rizikom razvoja dijabetesa tipa 2.

Rak
Naučna studija objavljena u evropskom časopisu za prevenciju raka pokazala je da pasionirani ljubitelji kafe (oni s najmanje tri šoljice na dan) imaju 18 odsto manji rizik razvoja raka jetre, endiometrija, usne šupljine, jednjaka i prostate.

Alchajmerova bolest i demencija
Meta-analiza istraživanja o uticaju kafe na mozak pokazala je da ljubitelji kafe imaju otprilike 16 odsto manji rizik da će patiti od Alchajmera ili demencije.

Depresija
Veliko istraživanje na 50.000 žena pokazalo je da jedna šoljica kafe smanjuje rizik razvoja depresije za 15 odsto, a dvije do tri dnevno za 20 odsto.

Opšta smrtnost
Studija izvedena na pola miliona Evropljana provedena u razdoblju od 16 godina pokazala je da muškarci koji piju tri ili više šoljica kafe dnevno imaju 12 odsto manji rizik da će prerano umrijeti od onih koji je ne piju. Kod žena rizik je manji sedam odsto.