Idućih dana mogući veliki pomaci kurseva valuta

Aktivnost na najvećem svjetskom finansijskom tržišu – Forexu, u posljednje vrijeme raste

Uzroci su politički događaji kao što su britanski izbori, ali i ekonomski, poput odluke o visini kamatnih stopa koju je Evropska centralna banka donijela prošli četvrtak.

Za ovu nedjelju je najavljeno još nekoliko sastanaka čelnika važnih svjetskih centralnih banaka, a svaki od njih bi mogao uzrokovati veće pomake kursa valute njihove zemlje. U srijedu veče, donesene odluke će javnosti objaviti američka centralna banka, u četvrtak švajcarska i britanska, a u petak rano ujutro japanska centralna banka.

Britanska centralna banka

Uz sve neizvjesnosti koje dolaze s Brexitom, na prošlonedjeljnim izborima je došlo do neočekivanog ishoda, što može dovesti do novih političkih napetosti na britanskoj političkoj sceni. Takve situacije u pravilu nisu dobre za investicionu klimu pa postoji vjerovatnoća da će doći do usporavanja privrednog rasta. Na temelju tog dodatnog rizika, britanska centralna banka će vjerovatno još neko vrijeme pričekati s početkom dizanja kamatnih stopa, što u kratkom roku može dovesti do usporavanja tempa jačanja britanske valute. Veću korekciju ipak ne treba očekivati, jer je na sadašnjem nivou britanska funta po mnogim parametrima značajno podcijenjena.

Japanska centralna banka

Iako je još uvijek daleko od željene, stopa inflacije u Japanu lagano počinje da raste. Na temelju toga, dio banaka koje aktivno učestvuju na valutnom tržištu, očekuje da bi centralna banka mogla početi da vrši simulacije uticaja završetka programa ubrizgavanja novca u finansijski sistem. Čak i takav mali korak mogao bi dovesti do promjene sentimenta na tržištu i uzrokovati talas jačanja japanske valute, koja je u odnosu na američki dolar trenutno 6% slabija nego prošle godine u ovo vrijeme.

Švajcarska centralna banka

S obzirom na stajalište SNB-a da je franak ekstremno precijenjen, gotovo sigurno neće doći do podizanja kamatnih stopa, što bi dodatno ojačalo švajcarsku valutu. Spuštanje kamatnih stopa takođe nije izvjesno, budući da se iste već nalaze u negativnoj teritoriji i na najnižem nivou u istoriji. Moguće je da će SNB pokušati verbalno da interveniše, tj. pokušati investitore na tržištu da natjera da prodaju CHF, te ga na taj način oslabe.

Američka centralna banka

Trenutno jedina od navedenih centralih banaka koja je u ciklusu podizanja kamatnih stopa. Većina analitičara i investitora na valutnom tržištu očekuje da će u srijedu doći do novog podizanja. Moguće je da će takva odluka dovesti do privremenog jačanja američkog dolara, ali ne treba očekivati da će dolar doći na nivo na kojem je bio početkom godine. Naime, američka centralna banka je godinama najavljivala podizanje kamatnih stopa, na temelju čega je dolar ojačao gotovo 20%, te je po mnogima trenutno precijenjen.