Santander otkupljuje 20 miliona dolara u obveznicama koristeći Itirijum blokčein

Banke

Španski multinacionalni bankarski gigant Banco Santander upravo je otkupio obveznice u vrijednosti od 20 miliona američkih dolara koristeći Itirijum blokčein.

Banka je izvršila prijevremenu otplatu obveznica zasnovanih na blokčeinu, koja je izdata 10. septembra 2019, što navodno pokazuje da se javni Itirijum blokčein može primijeniti na izdavanje hartija od vrijednosti tokom cijelog životnog ciklusa hartija od vrijednosti, piše Cointelegraph.

“Upravo smo izvršili rani otkup naših obveznica zasnovanih na blokčeinu koje smo izdali 10. septembra 2019. To nedvosmisleno dokazuje da se dužničkim hartijama može upravljati kroz cijeli životni ciklus na blokčeinu (u ovom slučaju javno)”, objavio je na svom tviter profilu Džon Vilan, šef odjeljenja za digitalno investiranje u Santanderu.

Vilan, koji takođe predsjedava upravnim odborom Enterprise Ethereum Alliance-a, velikog globalnog blokčein konzorcijuma, pružio je javne transakcije Itirijumovom istraživaču blokova Etherscan da bi dokazao transakciju. Dok je Santander u transakciji nastupao i kao izdavalac i kao investitor, Vilan je objelodanio transakcije na novčaniku izdavaoca i novčaniku investitora.

Vijest dolazi nakon što je Santander izdao svoju prvu krajnju obveznicu na blokčeinu, kako je najavljeno 12. septembra. Kompanija je saopštila da je namjera da izdavanje obveznica učini bržim, efikasnijim i jednostavnijim. Santander je takođe rekao da će obveznica ostati na Itirijum blokčeinu do kraja jednogodišnjeg dospjeća.

Santander nije jedina finansijska institucija koja eksperimentiše sa tehnologijom u izdavanju hartija od vrijednosti. Kako je objavljeno sredinom novembra, globalni bankarski gigant HSBC počeo je sa istraživanjem korišćenja blokčeina za izdavanje hartija od vrijednosti sa fiksnim dohotkom u partnerstvu sa Singapurskom berzom i investicionom firmom Temasek. Konkretno, HSBC namerava da ojača proces izdavanja obveznica i smanji povezane troškove primjenom tokenizovanih hartija od vrijednosti i pametnim ugovorima.

Ranije u oktobru, ekspozitura Morningstar-a je otkrila da radi na blokčein platformi za dužničke hartije od vrijednosti koje se izdaju kao tokeni na blokčeinu.