Petnaest najskupljih serija svih vremena

Serija „Kruna“, priča o životu i vladavini britanske kraljice Elizabete Druge, najskuplja je serija svih vremena, sa troškovima od više od 13 miliona dolara po epizodi, objavio je sajt Digitalspy

Serija, koja je premijeru imala u novembru prošle godine, na prvom mjestu prestigla je onu koja je već godinama na vrhu liste najskupljih – „Igru prestola“, ali i one novije – „The Get Down“ i „Rim“.

Televizija NBC je filmskom studiju Warner Brothers, na vrhuncu popularnosti serije „ER“, u vrijeme dok je u njoj igrao Džordž Kluni, plaćala oko 13 miliona dolara po epizodi.

„The Get Down“ je treća najskuplja serija na listi, sa troškovima od 11 miliona dolara po epizodi. Serija je otkazana poslije samo jedne sezone, jer nije postigla planirani uspeh.

Svaka epizoda serije „Prijatelji“, koja je imala 10 uspješnih sezona, imala je budžet od oko 10 miliona dolara, a poznato je da su svi glumci u seriji dobijali po milion dolara po epizodi, koja je trajala 25 minuta.

Slijede serije „Igra prestola“, sa 10 miliona po epizodi, „Rim“, sa više od devet miliona, i „Marko Polo“ sa oko devet miliona.

„Sense8“, serija koja je otkazana, kako je saopšteno, iz razloga jer „njena baza obožavaoca nije dovoljno velika da ekonomski podrži nešto tako veliko“, koštala je devet miliona dolara po epizodi.

Istorijska drama „Kamelot“, imala je oko sedam miliona dolara troškova po epizodi i otkazana je poslije 10 epizoda. Slijedi „Frejžer“ sa oko 5,2 miliona, i „Boardwalk Empire“, sa troškovima od nešto više od pet miliona po epizodi.

Trenutno aktuelna serija „Kula od karata“ ima budžet od 4,5 miliona po epizodi, ali on će vjerovatno rasti, zbog popularnosti dvoje glavnih glumca, na koje, kako kažu, odlazi i najviše para. Glumica Robin Rajt tražila je da bude plaćena kao njen partner u seriji Kevin Spejsi i taj zahtjev joj je ispunjen.

Serija „Deadwood“, koja evocira uspomene iz doba Divljeg Zapada, koštala je HBO oko 4,5 miliona po epizodi. „Lost“ je koštala u prosjeku oko četiri miliona dolara, mada su njene prve epizode koštale i do 14 miliona.

Naučno-fantastična drama „Fringe“, koštala je oko četiri miliona po epizodi, iako je 2008. godine, kada je počela da se prikazuje, najavljivana kao „veoma skupa serija“.