Airbusov leteći taksi: Vještačka inteligencija u službi prevoza

Gadget

Kompanija Airbus već oko godinu dana radi na razvoju električnih autonomnih VTOL (vertical take-off and landing) letjelica, sposobnih za letenje sa krova na krov u velikim gradovima koji se svakodnevno suočavaju sa velikim gužvama u saobraćaju

Zahvaljujući napretku tehnologije i vještačkoj inteligenciji, stručnjaci navode da je ovde riječ o vrhuncu revolucije urbanog vazduhoplovstva zahvaljujući kome će nebom iznad svjetskih metropola taksi vozila uskoro letjeti.

Upravo u tom stilu urađen je i promotivni video, u kome žena pokušava da stigne i San Hozea u San Francisco, ali joj to zbog saobraćajnog kolapsa ne uspjeva. Spas pronalazi u taksi letjelici koje je za samo 18 minuta i 77 dolara prevozi na željenu lokaciju.

Međutim, da bi ova vizija prevoza budućnosti potrebno je da se prethodno unaprijedi i poboljša tehnologija akumulatora kao i da se promijene i osavremene pravila bezbjednosti vazdušnog saobraćaja.

Personalne letjelice već decenijama predstvaljaju san futurista. Činjenica da su kompanije Airbus i Uber počele da ulažu u razvoj te ideje, još uvijek ne znači da će nam pored prozora uskoro prolijetati taksi.

Airbusova verziju letjelice biće predstvaljena sledeće nedelje na manifestaciji Air Show u Parizu.