Pametne telefone će do 2022. godine zamijeniti smart naočale

Stručnjaci širom svijeta saglasni su da će smart tehnologija vrlo brzo prijeći na naše omiljene aksesoare

Iako nam se čini da pametni telefoni postaju napredniji i bolji iz dana u dan, izgleda da oni u bliskoj budućnosti možda neće ni postojati. Naučnici su počeli da razvijaju koncept „pametnih“ naočala koje će vršiti slične funkcije mobilnih telefona i koje će pružati još mnoštvo drugih mogućnosti.

Majkl Abraš, glavni direktor odjeljenja za nauku iz kompanije Facebook smatra da će ovakve naočare postati realnost. Osnivač Facebook komanije, Mark Zukerberg takođe dijeli ovo mišljenje i kaže da će njegova kompanija posvetiti vrijeme u unapređivanju i realizaciji ove ideje.

Pametne naočale bi izgledale kao najnormalnije naočale i bile bi dostupne u različitim oblicima i veličinama. One bi imale interaktivna stakla pomoću kojih biste mogli da upravljate naočalama, kao što to radite sa osjetljivim ekranom na mobilnom telefonu. Naočale bi vam omogućile pristup internetu i svim ostalim funkcijama i aplikacijama, a njih bi mogli da kontrolišete pomoću očiju, glasa i dodirom.

Preko njih biste mogli da primate pozive i da glasovnim mogućnostima šaljete poruke, što znači da biste ovakve naočale mogli da koristite u kolima ili dok trenirate.

Pametne naočale pružaju mogućnost i sporazumijevanja sa drugima, pa bi one imale funkciju prevođenja različitih jezika. Na njihom staklu biste takođe mogli da imate mapu koja bi vam služila kao stalni GPS sistem pomoću kojeg biste uvijek našli pravi put.

Kao što vidite, mogućnosti su beskrajne. Iako je ovo za sada samo ideja i koncept sigurni smo da će se pametne naočale naći u upotrebi u bliskoj budućnosti.