Danas zvanično počinju pregovori o Bregzitu

Svijet

Velika Britanija i Evropska unija (EU) danas u Briselu zvanično počinju pregovore o istupanju te zemlje iz članstva u Uniji (Bregzit) sastankom britanskog ministra za Bregzit Dejvida Dejvisa i pregovarača Evropske komisije Mišela Barnijea

Prva etapa pregovora, koji po planu treba da se završe do jeseni 2018, treba da se odnosi na postizanje dogovora o tri pitanja sudbini evropskih državljana u Velikoj Britanijii posle Bregzita i Britanaca u EU, o granici sa Irskom i finansijama, odnosno iznosu finansijskih obaveza Londona prema EU.

Druga faza pregovora će se odnositi na buduće trgovinske veze između Velike Britanije i EU, a konačan dogovor o tome se predviđa izmedju decembra 2017. i proleća 2018.

Položaj i pregovaračka pozicija Britanije je značajno oslabljena neuspjehom premijerke Tereze Mej da osvoji većinu u parlamentu na izborima 8. juna.

Najnovije istraživanje javnog mnijenja pokazuje da su se građani Velike Britanije predomislili i žele novi referendum o izlasku zemlje iz Evropske unije.

Prema najnovijim rezultatima anketa, 53 odsto građana sada bi podržalo glasanje o tome da li da prihvate konačne uslove dogovora o Bregzitu, dok je 47 odsto protiv, piše britanski Independent.

Na isto pitanje postavljeno u aprilu, većina građana od 54 procenata bila je protiv drugog referenduma. Najnoviji rezultati analize javnog mnijenja pokazali su da je u porastu broj onih koji su protiv „tvrdog Bregzita“.

Samo 35 odsto građana složilo se sa stavom Tereze Mej da je „bolje ne postići dogovor, nego postići loš dogovor“ u pregovorima sa EU, pokazalo je istraživanje Mejl on sandej. Oko 69 odsto ljudi bilo je protiv izlaska Velike Britanije iz carinske unije.