Toshiba preuzima mjere protiv bankrotstva

Japanski multinacionalni konglomerat sa sjedištem u Tokiju, Toshiba ubrzano propada i moraju se preduzeti drastične mjere kako bi se spasila

Direktor korporacije Shigenori Shiga će se povući kao predsjednik nakon najave najnovijih finansijskih rezultata. Prije najnovijeg zatvaranja berze akcije kompanije Toshiba bile su u padu za osam posto.

Kompanija je projektovala gubitak od 6,3 milijarde dolara u svom nuklearnom poslovanju nakon skandala sa preuzimanjem američkog nuklearnog odjeljenja Westinghouse. Ovaj konglomerat sa bazom u Tokiju kaže da je do kraja 2016. godine projektovan minus od 1,7 milijardi dolara. Kompanija sada vidi izlaz u prodaji poslovanja sa čipovima, flash memorijama i drugim stvarima.

Toshiba ne planira izgradnju novih nuklearnih postrojenja i sada će se koncentrisati na održavanje reaktora, poslovanje sa nuklearnim gorivom i drugim ne-tehnološkim branšama. Toshiba predviđa neto gubitak za cijelu grupu od 3,4 milijarde dolara.

Toshiba je osnovana 1875, a danas funkcioniše kao globalna mreža više od 740 preduzeća sa 204.000 zaposlenih širom svijeta.