Milioneri najavljuju egzodus iz Turske

Milioneri

Turski milioneri u sve većem broju napuštaju zemlju, a razlog je, tvrde oni, politika predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana

Blumberg piše da je riječ o pravom egzodusu porodica koji napuštaju domovinu zbog Erdoganove „čistke neprijatelja i protivnika njegove politike“.

“Rastao sam u nadi da će ova zemlja biti bar približno onom o čemu sam sanjao, moderna, slobodna, demokratska… Sada više nisam siguran da će se to ikada destiti”, kaže Barbaros Altug (43) koji se preselio u Srokholm.

On je samo jedan od mnogih.

Broj obrazovanih radnika koji se sele u inostranstvo raste ogromnom brzinom i bilježi se desetinama hiljada, a kada je riječ o milionerima, njih 6.000 preselilo se samo prošle godine, pokazuju podaci Blumerga.

To je ujedno značilo i katastrofu za vlasnike i agente nekretnina.

“Skoro sve se prodaje ili iznajmljuje. Stari dani su nestali”, kaže Mustafa Akač koji već 4 decenije prodaje kuće u Istanbulu.

Istovremeno, oni koji su se odselili pomažu svojim kolegama u Turskoj da emigriraju u dijasporu, negde na primjer, na Floridu, ili u Njemačku, Francusku, Holadniju. Pa zatim, Belgiju, Kipar, SAD, Švajcarsku…