Najveći koralni greben vrijedi kao 12 Sidnejskih opera

Veliki koralni greben za Australijance je neprocjenjiv, ali su stručnjaci revizorske kuće Deloitte njegovu ekonomsku vrijednost procijenili na 56 milijardi australskih dolara (37 milijardi eura)

Tom važnom ekosistemu i UNESCO-vom mjestu svjetske baštine prijeti globalno zagrijavanje i ekonomski razvoj. Od njega zavisi 64 hiljade radnika u Australiji. Kako bi podigli svijest o bogatstvu 2300 kilometara dugog grebena, australijske vlasti naručile su procjenu njegove ekonomske i društvene „vrijednosti“.

Deloitte je u ponedjeljak objavio da je turistička vrijednost grebena 29 milijardi australskih dolara. „Indirektna“ vrijednost, što se odnosi na ljude koji su za greben čuli, ali ga nisu posjetili, iznosi još 24 milijarde australskih dolara. To pokazuje da nema ničega što australijskom imidžu u svijetu prinosi više od Velikog koralnog grebena.

„Njegova vrijednost je 12 puta veća od Sidnejske opere. Kao ekosistem, kao ekonomski izvor i kao svjetsko blago, greben je prevažan da bi nestao“, rekao je Stiv Sargent, direktor fondacije Velikog koralnog grebena.

Za potrebe istraživanja, 1.500 ljudi iz deset zemalja odgovaralo je na pitanja o tome što misle kolika je vrijednost grebena, za turizam, biodiverzitet i imidž Australije.