Njemačka protiv spašavanja posrnulih banaka u Italiji

Vlada u Rimu je najavila najveći spasilački program za banke do sada, vrijednosti 17 milijardi eura

Njemačka je pozvala na oprez zbog najnovijeg italijanskog spasilačkog paketa pomoći posrnulim domaćim bankama, navodeći da izvrtanje propisa Evropske unije dovodi u sumnju napore za dubljom integracijom eurozone, izvještava agencija Bloomberg.

Vlada u Rimu je najavila najveći spasilački program za banke do sada, ‘težak’ 17 milijardi eura, kako bi sredila probleme dvije propale finansijske institucije – Banke Veneto i Banco Popolare di Vicenza. Iako je Evropska komisija odobrila taj plan, njemački zvaničnici tumače državnu pomoć Italije za zaštitu senior povjerilaca od gubitaka, kao izvrdavanje zakona EU-a utvrđenih za rješavanje problema propalih banaka.

Izuzetak koji je napravljen u slučaju Italije naišao je na kritike članova vladajuće koalicije kancelarke Angele Merkel, koja zagovara potrebu za sprovođenjem evropskih zakona bez pravljenja nezdravih presedana, navodi njujorška agencija.

– U fazi smo gdje se suočavamo sa pitanjem da li ćemo uspjeti sa sprovođenjem evropskog zakonodavstva, bez obzira na sve razumljive unutrašnjopolitičke rasprave. Takvi slučajevi otežavaju razmišljanje o produbljivanju ekonomske i monetarne unije – izjavio je Alexander Radwan, član Odbora za finansije u Bundestagu i poslanik Hrišćansko socijalne unije Bavarske, sestrinske partije vladajuće stranke kancelarke.

Lothar Binding, socijaldemokrata u Odboru za finansije, smatra da italijanski plan “predstavlja korak unazad za evropske integracije”.

– Želimo da se zatvore ‘rupe’ u zakonu EU-a kako bismo izbjegli da se nacionalni zakoni koriste za provođenje odluka banaka. Umjesto toga, ponovo se štite senior povjerioci – rekao je Binding u telefonskoj izjavi za Bloomberg.

Ministarstvo finansija Wolfganga Schaeublea takođe se oglasilo pozivom na oprez povodom “zelenog svjetla” koje je Evropska komisija dala za spašavanje italijanskih banaka u regiji Veneto.

– Neosporno je da glavni cilj nove bankarske regulative u Evropi jeste zaštita poreskog obveznika. Na Evropskoj komisiji je odgovornost da osigura da državna pomoć bude minimalna, i da spriječi da se evropski propisi de facto zaobilaze putem nacionalne regulative o insolventnosti – izjavila predstavnica njemačkog ministarstva finansija Friederike von Tiesenhausen.