Centralna banka BiH: Inflacija dostigla vrhunac

Banke

Centralna banka BiH projektovala je ukupnu inflaciju za ovu godinu na 7,7 posto, a rast realnog BDP-a na 1,6 posto.

Iz Centralne banke navode da inflatorni pritisci slabe, ali da ekonomska aktivnost u prvoj polovini godine nastavlja da usporava rast.

– Naša trenutna procjena ukupne inflacije za prvo polugodište iznosi 9,7 posto, a za devet mjeseci 8,1 posto – saopšteno je iz Centralne banke.

U saopštenju se navodi da je temeljna inflacija dostigla svoj vrhunac početkom drugog kvartala, ali da najznačajniji inflatorni pritisci u projekcijskom periodu dolaze iz domaće ekonomije.

Trenutna procjena temeljne inflacije za prvo polugodište iznosi šest posto, a za devet mjeseci 5,6 posto.

Iz Centralne banke navode da se očekuje usporavanje rasta realnog BDP-a u prvom polugodištu ove godine, ali ne i recesija.

– Preliminarna procjena rasta realnog BDP-a za prvo polugodište iznosi 1,1 posto – navodi se u saopštenju.

Trenutno preovladavajući, umjereni rizici za brze procjene su takvi da postoji vjerovatnoća korekcija procjene inflacije naviše u narednim periodima, a rasta realnog BDP-a naniže.

Neizvjesnosti vezane za domaće troškove, prvenstveno cijenu rada, te cijene roba i usluga koje su tradicionalno subvencionirane, ali i šokove na međunarodnim tržištima hrane i energenata, čine umjerenim rizik od korekcija brzih procjena inflacija naviše u narednim periodima.

Procjene ukupne inflacije za drugi kvartal trenutno iznosi 7,2 posto, a za prvo polugodište 9,7 posto.

Zvanični statistički podaci reportiraju ukupnu inflaciju od 11,2 posto za prva četiri mjeseca tekuće godine.

Prva preliminarna procjena ukupne inflacije za treći kvartal trenutno iznosi 5,1 posto, a za devet mjeseci 8,1 posto.

Brze procjene ukupne inflacije su konzistentne sa majskim krugom srednjoročnih makroekonomskih projekcija, u kojima je Centralna banka projektovala ukupnu inflaciju za ovu godinu na 7,7 posto.

– Naše procjene ekonomske aktivnosti konzistentne su sa majskim krugom srednjoročnih makroekonomskih projekcija u kojima smo projektovali rast realnog BDP-a za ovu godinu na 1,6 posto – navodi se u saopštenju.

Sljedeći krug brzih procjena jačine ekonomske aktivnosti, te ukupne i temeljne inflacije planiran je za drugu polovinu septembra.