Britanski proizvodni sektor u padu

Proizvodnja u Ujedinjenom Kraljevstvu usporila je više nego što se očekivalo u junu, budući da neizvesnost pogađa tražnju

To povećava sumnje u perspektive britanske ekonomije, prema podacima kompanije IHS Markit.

Markitov indeks menadžera nabavke pao je u junu na tromjesečni minimum od 54,3 poena sa naniže revidiranog majskog pokazatelja od 56,3 boda, saopštila je ova kompanija danas u Londonu, prenosi agencija „Blumberg“.

Iako je to ispod prognoze ekonomista, junski pokazatelj je i dalje iznad nivoa od 50 poena koje dijeli rast od pada aktivnosti.

Ovo istraživanje je dodatni dokaz da se prošlomjesečni opšti izbori koji nisu donijeli rješenje i početak pregovora o Bregzitu negativno održavaju na kompanije i domaćinstva, ocjenjuje „Blumberg“.

To bi, kako se dodaje u analizi, moglo da pojača zalaganja za zadržavanje kamatnih stopa na rekordno niskom nivou, nakon što su se zvaničnici u Banci Engleske poslednjih nedelja podijelili po pitanju toga da li treba pooštriti monetarnu politiku kao odgovor na rastuću inflaciju.

„Čini se da je porast neizvjesnosti za poslovanje doveo do odlaganja ugovaranja novih poslova“, rekao je Rob Dobson, ekonomista u IHS Markitu. „Mada podaci iz izvještaja idu u prilog znacima da će ekonomija vjerovatno pokazati snažniji rast u drugom kvartalu, sve više raste sumnja u to da li se takvi rezultati mogu održati u drugoj polovini godine“, naveo je on.

Povećanje fabričkih narudžbina u junu bilo je najslabije u 11 mjeseci, pošto je rast novih poslova usporio kako na domaćem, tako i na izvoznim tržištima, kažu iz IHS Markita. Usporavanje je zabilježeno u svim industrijama, od proizvodnje robe široke potrošnje, preko proizvodnje intermedijarnih do investicionih dobara.

Ekonomisti su u anketi „Blumberg njuza“ predviđali da će ukupni indeks proizvodnje u junu biti smanjen na 56,3 poena u odnosu na prvobitno prijavljenih 56,7 poena u maju.

Funta je oslabila 0,6 odsto na 1,2954 dolara na trgovanju u 12:06 časova u Londonu.