Rusija iz fonda za crne dane povlači 21,8 milijardi dolara

Svijet

Rusko ministarstvo finansija i centralna banka dogovorili su se da će iz fonda za “crne dane” do 2024. godine izdvojiti 1,6 biliona rubalja.

To je 21,81 milijardi dolara, a ovaj novac će biti izdvojen za finansiranje infrastrukturnih projekata, rekao je ministar finansija Anton Siluanov.

Centralna banka upozorila je na opasnost inflacije bude li vlada preduboko posegnula u fond u koji se slivaju prihodi od nafte, a do početka septembra akumulirao je 190,5 milijardi dolara.

Ulaganja iz fonda ne bi smjela da premaše bilion rubalja u razdoblju od tri godine, poručili su iz centralne banke, ali vlada želi da poveća državnu potrošnju kako bi ekonomija nastavila da raste uprkos poskupljenju kredita zbog podizanja ključnih kamatnih stopa, prenosi Poslovni dnevnik.

Dogovorili smo se sa centralnom bankom da ćemo iz NWF-a kroz četiri godine, uključujući i ovu, izdvojiti 1,6 biliona rubalja (21,81 milijardi dolara) za nove projekte. Većina novca biće upotrijebljena u naredne tri godine“, rekao je Siluanov.

Dodao je i da se Rusija trenutno dovoljno zadužuje na domaćem tržištu i da, iako je zadržala pravo na korišćenje tržišta evroobveznica, za sada nema potrebe za time.

Uvijek gledamo odnos između uslova zaduživanja na domaćem i na inostranom tržištu pa ćemo, zavisno od toga kako se situacija bude razvijala, odlučiti da li treba da izađemo na inostrana“, objasnio je ministar.