Njemačka najavila novi zakon o useljavanju radnika

Njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da će se donijeti novi zakon o useljavanju stručnih radnika i da je glavni cilj programa otvaranje novih radnih mjesta i podsticanje zapošljavanja

– Naš projekat za budućnost Njemačke znači prosperitet i sigurnost za sve – kazala je Merkel na konferenciji za novinare predstavljajući predizbornu platformu svojeg konzervativnog bloka u Berlinu.

Merkeline hršćanske demokrate (CDU) i njihovi saveznici iz bavarske Hršćansko-socijalne unije (CSU) obećavaju punu zaposlenost do 2025. i smanjenje poreza za 15 milijardi eura.

U sklopu tog plana, predlažu novi zakon o useljavanju za stručne radnike kako bi se popunila prazna radna mjesta u njemačkom zdravstvu i IT sektoru.

U Njemačkoj je u junu bilo 730.802 slobodnih radnih mjesta, prema 664.872 u istom mjesecu prošle godine, po podacima Savezne agencije za rad.

I njemački socijaldemokrati (SPD) predlažu novi zakon koji bi Njemačkoj omogućio da zaposli stručne radnike koji joj manjkaju.

Predizborni program CDU-a i CSU-a uključuje i mjere za porodicu, gradnju stanova i jačanje policijskih snaga.

Vođa SPD-a Martin Schulz kritikovao je konzervativce tvrdeći da nude “očajni program, bez ikakvih ideja za budućnost”.

CDU i CSU predlažu uz ostalo ukidanje jako nepopularnog poreza solidarnosti, koji je uveden kako bi se finansirala obnova bivše Istočne Njemačke.