Da li će ASEAN postati četvrta ekonomska sila na svijetu?

Svijet

Organizacija ASEAN-a, u čijem sastavu je deset zemalja jugoistočne Azije, ove godine obilježava 52 godine postojanja. To je jedna od najuspješnijih regionalnih integracija u svijetu. Do 2030. godine mogla bi da bude četvrta svjetska ekonomska sila.

Svake godine u ambasadi jedne od država članica Asocijacije nacija jugoistočne Azije, poznate pod skraćenicom ASEAN, podiže se zastava povodom Dana ove organizacije. Tako je obilježen i 52. rođendan u ambasadi Indonezije, a pomogle su i diplomatske misije Malezije i Mjanmara i prvi put Kraljevine Kambodže.

U ime šefova diplomatskih misija zemalja ASEAN-a u Srbiji, ambasador Indonezije Mohamad Čandra Viđa Juda je istakao kontinualnu posvećenost organizacije jačanju tri stuba – političko-bezbjednosne, ekonomske i društveno-kulturne zajednice, u skladu sa kretanjima u svijetu.

Zemlje iz grupe ASEAN-a pokrenule su inicijativu za borbu protiv trgovine ljudima u regionu uz finansijsku podršku partnerskih zemalja poput Australije.

“Želimo da živimo u Indo-pacifičkom regionu koji je otvoren, inkluzivan, prosperitetan i poštuje međunarodno pravo sa jakim ASEAN-om u srcu”, istakla je Mariz Pejn, ministarka spoljnih poslova Australije.

Ministar spoljnih poslova Indije Subrahmaniam Jaishankar naglasio je da je napredak Indije izvjestan.

“Želimo da vidimo jak, ujedinjen i prosperitetan ASEAN, koji ima centralnu ulogu u razvoju dinamičnog Indo-Pacifika. Time je napredak i bezbjednost Indije izvesna”, rekao je Jaishankar.

ASEAN obuhvata deset zemalja sa 630 miliona stanovnika. Predstavlja ekonomsku grupaciju na trećem mjestu u Aziji, sa godišnjom stopom rasta od šest odsto, sa velikim poslovnim i investicionim mogućnostima.

Zato je ambasador Čandra u ime svih zemalja pozvao Vladu Republike Srbije i srpsku poslovnu zajednicu da prošire saradnju sa ASEAN-om, kako na ekonomskom tako i na društveno-kulturnom.