Prvi štrajk u Banci Engleske nakon 50 godina

Zaposleni na održavanju prostorija u Banci Engleske odlučili su da stupe u četvorodnevni štrajk u znak protesta zbog plata

To je prva akcija takve vrste u britanskoj centralnoj banci u poslednjih 50 godina, prema saopštenju sindikata.

Devedeset i pet odsto članova sindikata Junajt, koji okuplja zaposlene na održavanju prostorija Banke Engleske, privatnih kancelarija guvernera – poznatih pod nazivom saloni za prijeme, i poslovima obezbjeđenja, podržalo je ovu akciju koja će biti sprovedena od 31. jula do 3. avgusta, navodi se u e-poruci sindikata dostavljenoj agenciji „Blumberg“.

Ako uprava Banke Engleske ne riješi spor oko plata, najveći britanski sindikat je najavio da će pozvati članove u drugim odjeljenjima centralne banke na radikalizaciju protesta.

Plate i entuzijazam osoblja već dugo su teme rasprava u BoE. Guverner Mark Karni je angažovao konsultantsku kuću „MekKinsi“ ubrzo nakon što je došao na ovu funkciju, s ciljem da modernizuje tu institucije, a plan je uključivao i revidiranje sistema plata.

Povod najnovijeg konflikta je taj što je BoE odobrila povećanje plata koje je ispod stope inflacije u protekle dvije godine, pri čemu je predviđeno da se ukupna godišnja masa plata poveća za samo jedan procenat od marta 2017. godine, tvrde iz sindikata.

Potrošačke cijene u Velikoj Britaniji su u maju dostigle godišnji rast od 2,9 odsto.

Pošto će o povećanju plata zaposlenima odlučivati individualno pojedini menadžeri, neki radinci će dobiti povećanje manje od 1,0 odsto, a gotovo trećina neće dobiti nikakvu povišicu 2017. godine, tvrde iz Junajta. Sindikat je pozvao Karnija da lično interveniše u ovom sporu, navodi „Blumberg“.