U Norveškoj sve plate javne

Skandinavske zemlje dugi niz godina imaju u potpunosti otvorene karte na području javne dostupnosti imovine svih subjekata, javnih i privatnih

Njihovi građani mogu za svakog obveznika da vide da li se kupa u novcu ili grca u dugovima. Takav sistem potpune transparentnosti imaju Švedska, Finska i Norveška, ali ne i Danska, gdje visina poreza koji plaća svaki građanin nije javna.

Norvežani sve od sredine 19. vijeka u svakom trenutku mogu tačno vidjeti koliko prihoda ima i koliko poreza plaća njihov susjed, saradnik, sportska zvijezda ili član kraljevske porodice.

Država objavljuje dohodovne podatke svojih građana još od 1863. godine, kada su podaci prvi put su objavljeni na zidovima gradskih kuća. Potom su se podaci o prihodima, imovini i plaćenim porezima svakog odraslog Norvežanina prikupljali i objavljivali u debelim knjigama koje su bile dostupne u javnim bibliotekama. Od 2001. godine, sva ova planina podataka preseljena je na web – Porezna uprava objavljuje neto prihod, neto imovinu i iznos plaćenih poreza za svaku osobu.

U Švedskoj je dovoljno pozvati najbližu poresku kancelariju i pitati za informacije o tome koliko poreza plaća čovjek koji vas zanima. Za to nije potrebno ni da se predstavite. U zemlji su javno dostupne gotovo sve informacije o visini i plaćanju poreza, te se tako lokalni tabloidi, kao i u susjednoj Finskoj, „igraju” različitim skalama od toga ko je najbogatiji u određenoj regiji, određenoj industriji ili kako se imovina ljudi mijenja kroz godine.

U Finskoj svake godine u novembru lokalni mediji objavljuju popis od oko 10.000 osoba koje najviše zarađuju u zemlji, a osim toga prave cijeli niz „top 10” listi najbogatijih sportista, političara i estradnih umjetnika, koji zbog visoke zarade plaćaju najviše poreza. Taj dan je u zemlji poznat kao „dan nacionalne zavisti”.

– Kada su sve plate postale dostupne s nekoliko klikova, to je izazvalo lavinu jer je čeprkanje po brojevima za mnoge postala prava zabava – komentisao je za BBC novinar VG-a Tom Saavi. Stvar je otišla tako daleko da su se pojedincu prijavom na Facebook prikazali podaci o prihodima njegovih prijatelja na Facebooku.