Rusi uspješno testirali putnički avion koji treba da razbije duopol Erbas Boing

Svijet

Prvi probni let ruskog putničkog aviona za srednja putovanja MS-21-300 uspјešno je izveden, saopštila je pres služba fabrike proizvođača aviona Irkut

„Putnički avion MS-21-300 je izveo svoj prvi let. Let je trajao 30 minuta. Avion je letio na visini od 1.000 metara, brzinom od 300 kilometara na čas“, saopšteno je iz pres službe, prenose ruski mediji.

„Iskoristili smo najnaprednija tehnička sredstva, koja će osigurati veću udobnost za putnike i privlačne ekonomske karakteristike za avio kompanije. Sa zadovoljstvom želim da kažem da je prvi let MS-21 bio uspјešan“, rekao je direktor fabrike Irkut Oleg Demčenko.

Probni let su izveli piloti Oleg Kononenko i Roman Taskajev, a ruski predsјednik Vladimir Putin nazvao je Demčenka da čestita njemu i zaposlenima na, kako je zvanični Kremlj istakao, „značajnom događaju“, navodi Sputnjik.

Letjelica je namijenjena najmasovnijem segmentu putničke avijacije (uskotrupni srednjeprugaši klase Boinga 737 ili Erbasa A319), planirana je sa kapacitetom između 163 i 211 putnika, imaće najveći poprečni presjek trupa u klasi uskotrupnih aviona dok će izbor pogonske grupe biti sveden na P&W 1400G ili ruski PD-14.

Ukupne uštede u direktnim operativnim troškovima (iako još nedokazane) ciljaju se između 12-15%. Iz Irkuta poručuju da je za sada za svih 175 naručenih letjelica plaćen depozit, garantuju stabilnu proizvodnu liniju i ono najbitnije – podršku nakon prodaje.

Što se „novih“ letelica tiče, sada imamo Boingov MAX, Erbasov NEO, Bombardie C seriju, Embraerov E2, Micubiši MRJ, Komakov C919 a od juče i ruski MS-21. Ponos ruske avioindustrije namijenjen za direktni napad Boingovog i Erbasovog segmenta tržišta – uskotrupnih aviona klase 737 i 319 letjelica.