Istraživanje: Skoro 50 posto poslova neće postojati do 2034.

Jedno od posljednjih istraživanja Oksfordskog univerziteta pokazalo je da bi skoro pola poslova moglo da nestane u narednih 25 godina pod naletom automatizacije.

Nijedna vlada nije pripremljena za veliku društvenu promjenu koja će uslijediti, objavio je The Economist.

Kao što su mnogi filmovi i romani naučne fantastike već davno predvidjeli, kompjuteri, mašine i roboti uskoro bi mogli da nas zamjene. Automatizacija i vještačka inteligencija napreduju iz dana u dan, a sve se pravi kako bi se zamijenile svakodnevne, repetitivne dnevne radnje.

Do 2034, poslovi srednjeg nivoa će uglavnom biti zastarjeli i moguće da će u potpunosti izumrijeti, ali ukoliko pogledamo u prošlost, svakom civilizacijskom promjenom čovječanstvo je strahovalo, a opet smo nastavili da idemo u skladu sa razvojem. Slične priče su bile nakon industrijske revolucije i nakon hiper-proizvodnje hrane u 20. vijeku. Očekivali smo da radio nestane s pojavom televizije, da izgubimo posao pojavom kompjutera, ali i dalje se to nije desilo širom svijeta.

Jedan od najuspješnijih mladih naučnika u oblasti robotike Kosta Jovanović iz Srbije, prošle godine je u intervjuu BIZLife rekao da bojazni nema.

– Roboti nas neće zamijeniti, samo će postati dio našeg života“, istakao je on objašnjavajući da će roboti zamjenjivati svakodnevne poslove koji nam danas oduzimaju vrijeme, kako bismo imali više vremena za sebe i kako bismo mogli da se fokusiramo na posao kojim se bavimo.

Za sve radnje i poslove koje mašine treba da obavljaju potrebni su ljudi koji će stvarati programe po kojima će mašine raditi, tako da posla neće nedostajati. (Bizlife)