Zašto Apple ima moć da iznova stvara?

Kompanija slavna po inovacijama ne izmišlja prva stvari – nije stvorila prvi personalni računar, prvi digitalni muzički plejer, niti prvi smartfon. Apple, umjesto toga, stvara iznova, proizvodeći originalniju verziju nečega što smo već koristili

Apple na papiru želi da izvede isti trik sa uređajem HomePod. Gedžet vrijedan 349 dolara – koji je Apple predstavio 5. juna na godišnjoj konferenciji WWDC17 – inspirisan je Amazonovim uređajem Echo, pametnim zvučnikom u koji je smještena Amazonova virtuelna asistentkinja Aleksa, i koji je djelovao kao šala sve dok mnogi ljudi nisu počeli da ga obožavaju.

Appleova verzija odražava pristup ove kompanije: veoma je lijep; dvostruko je skuplji od Echoa; ima mnogo bolji zvuk.

Ipak, reinvencija o kojoj se ovdje radi nije u vezi sa jednim uređajem – mnogo je veća: uspjeh HomePoda zaista će zavisiti od toga može li Apple da „reinventuje“ sebe.

Apple se suočio sa pitanjima o svom razvoju u budućnosti, naročito pošto su rivali, uključujući Gugl, Fejsbuk i Amazon, već preuzeli stvar u svoje ruke ulažući u nove tehnologije poput vještačke inteligencije, virtuelne realnosti i proširene realnosti.

Ako ste čitali između redova dok su govorili zvaničnici ove kompanije, primijetili ste da se pozivaju na ključne riječi modernog računarstva: „mašinsko učenje“, „duboko učenje“ i „kompjuterska vizija“.

Suptilno su ukazali na promjenu. Apple se, izgleda, transformiše u kompaniju koja prioritetima smatra štreberske tehničke stvari koje će postati temelj inteligentnih mašina sutrašnjice. Najvažnije će biti koliko je HomePod pouzdan uređaj.

Najbolja stvar u vezi sa Amazonovim zvučnikom je pouzdanost: kažete li nešto sa velike udaljenosti, čak i ako je u prostoriji bučno, on će makar prepoznati šta ste pitali.

Kada se jednom upoznate sa performansama, Aleksa počinje da djeluje kao interfejs koji bi svaki računar trebalo da ima. Odgovara toliko brzo da odaje utisak da je član porodice, a ne kompjuter u konzervi.

Može li to Appleova asistentkinja Siri? Imao sam prilike da slušam HomePod, ali ne i da ga isprobam. Na primjer, Siri će sada prevoditi za vas. Kao prava asistentkinja, Siri je sada predvidivija, sa ciljem da identifikuje probleme u sistemu i ponudi pomoć.

Siri je konačno jedinstvena ličnost koja se prostire na sve vaše uređaje. Ranije je Siri na iPadu bila drugačija od Siri na Macu. Ona vas sada poznaje i može naslutiti vaša interesovanja koji god uređaj da koristite.

Apple takođe dopušta developerima da stvaraju aplikacije koje mogu obavljati zadatke po principu mašinskog učenja na uređajima. Oni se sada bave i proširenom stvarnošću (AR).

Druge kompanije takođe ulažu u ovakve stvari. Apple je još pomalo trom, ali sve što treba da uradi jeste da ostane konkurentan, da dovoljno uloži u vještačku inteligenciju. Nema sumnje, sada, da upravo to i čini. (Nedeljnik)