Raste proizvodnja nafte, cijene padaju

Akcije

Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice blago su pale, nakon snažnog skoka sedam dana prije, jer su ulagače zabrinuli podaci o rastu proizvodnje članica OPEC i SAD

Na londonskom tržištu cijena barela prošle sedmice skliznula 0,2 odsto, na 52,4 dolara. I na američkom tržištu barel je pojeftinio 0,2 odsto, na 49,6 dolara.

Nakon što su sedam dana prije skočile više od 8,5 odsto i dostigle najviše nivoe u dva mjeseca, prošle sedmice cijene nafte blago su pale jer su ulagače zabrinule vijesti o povećanju proizvodnje.

Premda su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i neki proizvođači izvan tog kartela, uključujući Rusiju, dogovorili smanjenje proizvodnje za 1,8 miliona barela dnevno do marta 2018, podaci Reutersa pokazuju da je u julu izvoz OPEC-a dostigao rekordne nivoe u ovoj godini.

Prema podacima Thomson Reuters Oil Researcha, julski izvoz OPEC-a povećan je za 370.000 barela dnevno, na 26,11 milijuna barela, a najveće povećanje je isporuka zabilježeno iz Nigerije, za 260.000 barela dnevno.

Podaci Reutersa pokazali su i da je proizvodnja OPEC-a u julu dostigla najviši nivo u ovoj godini, pri čemu je prednjačila Libija, koja je, kao i Nigerija, izuzeta od dogovora članica OPEC-a.

Visoka je i proizvodnja u Rusiji. Najveći ruski proizvođač nafte Rosneft u petak je izvijestio o rastu proizvodnje sirove nafte u drugom tromjesečju za 11,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Proizvodnja raste i u SAD-u, pa je tako dostigla 9,43 miliona barela dnevno, najviše od avgusta 2015. godine i 12 odsto više nego u junu.

“Rast proizvodnje vratio je pesimizam na tržišta. Procjenjujemo da će se cijena barela na londonskom tržištu u četvrtom tromjesečju kretati oko 53 dolara”, poručila je centralna australijska banka u svom redovnom izvještaju.

Ipak, uprkos rastu proizvodnje, cijene nafte nisu osjetnije pale jer ih podržava jačanje potražnje.

U SAD-u je potražnja za benzinom u prošloj sedmici porasla na rekordnih 9,8 miliona barela dnevno, navodi se u izvještaju američke vlade.

Ove sedmice u Abu Dabiju biće održan sastanak tehničkog savjeta OPEC-a i proizvođača izvan tog kartela na kojemu će se razgovarati o pridržavanju dogovora o smanjenju proizvodnje.