Američke tehnološke akcije vrijede više nego sve evropske akcije zajedno

Akcije

Kompanija je istakla da je ovo prvi put da tržišna kapitalizacija američkog tehnološkog sektora, sa 9,1 biliona dolara, premašuje sva evropska tržišta, koja uključuje Ujedinjeno Kraljevstvo i Švajcarsku koja ukupno vrijede 8,9 biliona američkih dolara, piše Klix.ba.

Poređenja radi, 2007. godine evropske akcije vredele su četiri puta više od američkih tehnoloških akcija.

Pet najvećih tehnoloških imena – Epl, Majkrosoft, Alfabet, Amazon i Fejsbuk – činilo je 17,5 posto S&P 500 u januaru, a premeštanje kapitala u ovaj sektor tokom pandemije koronavirusa povećalo je taj udio znatno iznad 20 odsto.

Potrošački tehnološki gigant Epl sam vrijedi više od 2 biliona dolara.

Kupovina Amazonovih akcija još je nevjerovatnijih dimenzija. Kompanija prerasta u dominantnu silu u e-trgovini od 1990-ih, ali eksplozija IT industrije u oblaku pomogla je porastu njenih akcija u protekloj deceniji. Cijena njene akcije u četvrtak je bila oko 20 puta veća nego u augustu 2010. godine, prenosi portal Klix.

Tehnološki sektor koja pretiče Evropu takođe se odražava i u ukupnim performansama američkog i evropskog tržišta. Od početka 2010. S&P 500 uzletio je gotovo 200 odsto, dok je u istom peridou Euro Stoxx 50 porastao za 13,4 odsto, a britanski FTSE 100 za nešto manje od 11 odsto.