Rusi pohrlili u Bugarsku na more, a tamo idu na klizanje

Travel

Bugarsko ljetovalište Kranevo na obali Crnog mora, ljeti naprosto preplave ruski turisti

National Geographic Traveller Rusia Bugarsku je svrstao među najbolje destinacije za porodične odmore. „Rusko tržište za nas je interesantno i zbog toga što se, pored uobičajenih ponuda, traže i dodatne usluge“, rekla je u intervjuu za te novine ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelakova. Takve usluge su, između ostalog, velnes i sportski turizam.

 

Sve to može da se vidi u Kranevu. U pozadini se pruža prostrani sportski i velnes kompleks, a na kilometarskoj plaži stotine ruske djece i omladine koja dolazi sa sportskim klubovima, svakog jutra se rve, džogira i vježba. Tu je još sedamdesetih godina prošlog vijeka otvoren pionirski kamp „Georgi Dimitrov“, priča Ogi, kućepazitelj obližnjeg malog rizorta.

„A sada ovo“, kaže, pokazujući na novoizgrađenu prostranu dvoranu. „Black Sea Ice Arena koštala je vjerovatno 50 miliona eura. Prijatelj mi kaže da samo troškovi za struje dostižu četvorocifrenu sumu. Dnevno!“ – uzdiše Ogi, nimalo srećan zbog toga što mu arena zaklanja pogled na more.

Gomile snega koji je lopatama izbačen iz arene napolje se topi na 35 stepeni. Mladi gosti u kupaćim kostimima nose klizaljke u ruci. Black Sea Ice Arena je prva ledena dvorana u Bugarskoj koja može da se koristi tokom cijele godine. Tu je takođe i olimpijski bazen sa 400 sjedišta.

U igri je uglavnom ruski novac, kaže jedan stanovnik Kraneva. Da li je takva investicija uopšte isplativa? Jedan stručnjak koji želi da bude predstavljen kao „Nikolaj“, vjeruje da investitori nemaju u vidu samo turiste iz Rusije.

„Svim ruskim sportskim organizacijama koje djecu i omladinu šalju u Kranevo, potrebni su dobri uslovi za treniranje. Rusija ciljano ulaže novac u pripreme budućih sportista i takmičara. To je stvar prestiža“, objašnjava Nikolaj.

Zaista – hokej na ledu, umjetničko klizanje, plivanje… Sve su to olimpijski sportovi koje se u Rusiji ulaže. Pored toga, „Rusi jednostavno vole klizanje, čak i ljeti“, kaže na jedna Ruskinja.