Rat SAD i EU oko Boinga vraćen na početak

Svijet

Svjetska trgovinska organizacija vratila je ЕU na početnu poziciju u dugom trgovinskom sporu sa SAD zbog subvencionisanja proizvodnje aviona

STO je preinačila raniju odluku da je Boing dobio nedozvoljenu podršku za najnoviji model mlaznjaka.

Odlukom žalbenog vijeća STO odbačena je prethodna presuda o zabrani Vašingtonu da daje državnu pomoć određenim pogonima, uključujući i fabrici od jedne milijarde dolara napravljenoj za proizvodnji najvećih krila od karbonskog materijala za Boingov 777Ks mlazni avion, javlja agencija Rojters.

Prošle godine, panel STO je odlučio da je Vašington smanjenjem poreza Boingu na prihode ostvarene u zemlji u zamjenu za odluku da proizvodnju aviona 777Ks uspostavi u SAD-u namjerno „zatvorio vrata“ uvozu.

Međutim, apelaciono tijelo je utvrdilo da poreske olakšice nisu bile eksplicitno usmjerene na trgovinske tokove, zbog čega je žalba uklonjena iz najstrože kategorije STO-a o zabranjenoj pomoći, poznatoj pod nazivom „nedozvoljene subvencije“.

Ovom odlukom je neutralisan potencijalni adut, na koji je EU igrala 2014. godine da bi pomjerila s „mrtve tačke“ najveći svjetski trgovinski spor, 10-godišnji rat u kom su Vašington i Brisel razmjenjivali međusobne optužbe zbog podrške njihovim dominantnim proizvođačima aviona, navodi britanska agencija.

Nedozvoljene subvencije su vid pomoći koju 164 članice STO smatraju instrumentom koji izuzetno izobličava tržište i automatski se zabranjuju bez potrebe da se dokazuje njihovo postojanje.

Da bi došlo do automatske zabrane, zemlje koje podnesu tužbu moraju da pruže argument o tome da postoji obavezujući uslov između države i poslovnog subjekta o povećanju izvoza ili smanjenju uvoza u zamjenu za pomoć toj kompaniji ili industriji.