EU i SAD vode trgovinski rat, Boing trpi

Svijet

Boing je izvukao deblji kraj u trgovinskom ratu SAD i EU

Svjetska trovinska organizacija tvrdi da je Vašington ponudio nelegalne poreske olakšice Boingu. Riječ je o posebnim olakšicama koje su protiv međunarodnih trgovinskih pravila u vrijednosti od više milijardi dolara. STO navodi da SAD mora u narednih 90 dana da obustavi te subvencije.

EU, koja podržava konkurenciju Erbasa, tvrdi da je to značajna prekretnica u dugotrajnoj borbi dvije kompanje koje dominiraju globalnim tržištem za avione.

Navodno je Vašington „zabranjene” subvencije obećao Boingu za period od 2024. do 2040. godine. Olakšice su trebale da obezbijede da Boing zadrži proizvodnju krila aviona tiopa 777X u toj zemlji, međutim tako se isključuje strana konkurencija.

EU tvrdi da je Boing dobio 8, 7 milijardi dolara subvencija, dok iz Boinga negiraju optužbe i navode da one iznose samo 50 miliona dolara.

STO je donijela odluku protiv mjera u iznosu od 5,7 milijardi dolara. Boinga i Erbasa Više od jedne decenije ove dvije kompanije, Boing i Erbas, optužuju jedna drugu da primaju nelegalne milijarde pomoći od države.