Francuska obustavlja proizvodnju nafte i gasa

Svijet

Francuska želi da bude „avangarda“ tako što će predstaviti zakon o prestanku skromne proizvodnje ugljovodonika na svojoj teritoriji, a nada se da će ubijediti druge zemlje da prate njen primjer

„Mi predvodimo po toj ambiciji za okončavanje proizvodnje nafte i prirodnog gasa po čemu će Francuska biti prva na svetu“, rekao je predsjednik Emanuel Makron, prenio je portparol Vlade Kristof Kastaner.

Tekst zakona je predstavio ministar za ekološku tranziciju Nikola Ilo. Vlada želi da se zakon usvoji do kraja godine, kako bi se sprovelo obećanje predsjednika šefa države izabranog u maju.

Zakon predviđa da neće biti izdavanja novih dozvola za istraživanje ugljovodonika, što će zaustaviti potragu za novim naftnim ili gasnim depozitima.

S druge strane, postojeće operativne koncesije neće biti obnovljene nakon 2040. godine, tako da se očekuje da će se proizvodnja nafte i gasa produžiti do oko tog datuma.

Ove odredbe se odnose na projekte na domaćem tlu i moru, kako u Francuskoj, tako i na njenim prekomorskim teritorijama.

„Francuska proizvodnja se može smatrati marginalnom u poređenju sa našom potrošnjom, ali mi smo prva zemlja koja preduzima ovu vrstu mjera“, rekao je za AFP minista Ilo koji smatra da će „druge zemlje slijediti taj korak“.

„Nekonvencionalna ekstrakcija“ ugljovodonika – gas iz škriljaca, će se kasnije zabraniti.

Jedini izuzetak je što će se i dalje kaptirati rudni gas, ali radi bezbjednosti rudara i zbog zaštite životne sredine, jer je veoma opasan pošto je eksplozivan i veoma doprinosi globalnom zagrijavanju.

Novim odredbama, Francuska namjerava da ograniči emisiju „gasova staklene bašte“ jer odustaje od korišćenja ugljovodonika koji zagađuju i tokom proizvodnje, i tokom potrošnje. Ona time želi da ispuni svoje obaveze preuzete svjetskim Pariskim sporazumom UN o klimi, čiji je cilj da se ograniči globalno zagrijevanje.

Zato Pariz namjerava da ograniči potrošnju i drugog fosilnog goriva. Nikola Ilo je početkom jula najavio da želi da se do kraja 2040. godine obustavi prodaja dizel goriva i auto-benzina.

Francuska se nada da će u svemu tome imati vodeću ulogu u svijetu, čak i ako nikada nije bila među većim proizvođačima ugljovodonika.

Ona godišnje proizvodi oko 815.000 tona nafte. Najveći proizvođač je firma „Kanadean Vermijon“, koja je kupila polja od kompanija „Eso“ i „Total“.

Ta proizvodnja dostiće samo skroman jedan odsto francuske potrošnje, te ta zemlja masovno uvozi naftu, mahom za transport, kao i gas koji se većinom koristi za grijanje.