Milijarderi filantropi pokreću svemirski projekat

Neki od najuticajnijih filantropa među milijarderima planiraju da lansiraju moćnu digitalnu platformu koja bi kontrolisala lavinu podataka koji stižu sa satelita svakog dana i učine ih dostupnim u humanitarne svrhe i za zaštitu životne sredine

Bil i Melinda Gejts, koji upravljaju i sredstvima legendarnog investitora Vorena Bafeta, udružili su se sa osnivačem I-beja Pjerom Omidjarom da bi osnovali projekat „Radiant Earth“, skladište i arhivu za podatke i fotografije koje su prikupili sateliti, dronovi i ostali vazduhoplovi.

Očekuje se da će projekat koštati više miliona dolara, a glavni cilj je da se pronađu načini da se podaci o Zemlji i foto-materijal analiziraju, kombinuju i učine dostupni bez naknade i onima koji nisu stručnjaci.

„Radiant Earth“ će pomoći da se izgradi „ko, šta, gdje, kada i zašto“ za planiranje i upravljanje stavkama poput globalnog zdravlja, održivog razvoja, reakcija u slučaju nepogoda, bezbjednosti hrane…

Fondacija Bila Gejtsa i njegove supruge je pozvala u Sijetl više od 150 naučnika i stručnjaka za analizu podataka na simpozijum „Thought Leaders Summit“. Razmatrano je šta je potrebno humanitarnim organizacijama, grupama za zaštitu spoljašnje sredine i zemljišta.

Procjenjuje se da je tokom posljednjih pet godina broj satelita koji su upotrebi porastao 40 odsto i da ih oko Zemlje kruži gotovo 1.400. (RTS)