Katar podnio žalbu protiv tri arapske zemlje

Svijet

Katar je podnio žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv tri od četiri arapske zemlje koje su prekinule diplomatske odnose s Dohom

U saopštenju Katar je naveo da je organu STO za rješavanje sporova podnio žalbu u kojoj navodi da Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein krše zakone i sporazume o trgovini.

Te tri zemlje i Egipat su početkom juna prekinule diplomatske odnose i saobraćajne veze s Katarom, optužujući ga da podržava terorizam, što Katar negira.

U žalbi se poziva na „zvaničan i transparentan dijalog i konsultacije“ s tri zalivske zemlje i objašnjava na koji način su prekršile trgovinske sporazume i zakone, prema saopštenju katarskih vlasti.

Bojkotovanje Katara, navodi se u saopštenju, ne šteti samo toj zemlji, koja je najveći izvoznik tečnog prirodnog gasa na svijetu, nego i njegovim trgovinskim partnerima.

Prema pravilima STO, strane u sporu imaju rok od 60 dana da riješe problem kroz pregovore. Ukoliko ne uspiju, Katar može da traži osnivanje nezavisne komisije koja može da natjera tri zemlje da prekinu izolaciju ili da ih kazni.

Izolacija Katara je za posljedicu imala skuplji uvoz i preusmeravanje letova na skupe zaobilazne puteve.

Katarski ministar ekonomije i trgovine Ahmed bin Džasem bin Muhamed Al Tani sastao se u međuvremenu u Ženevi s predsjednikom STO i advokatima specijalizovanim za trgovinske sporove.