Odbijen prijedlog o proširenju eurozone na sve članice

Eurozona

Austrijski kancelar Kristijan Kern i šef diplomatije Sebastijan Kurc jedinstveni su u odbijanju predloga Žana Kloda Junkera o proširenju eurozone na sve članice

„Smatram taj koncept nepromišljenim“, poručio je Kern u izjavi austrijskom državnom radiju Oe1.

On je ukazao na Mastriške kriterijume i zatražio „više Evrope“ u privredi, borbi protiv poreskih prevaza, damping cijena rada i socijalnih usluga.

„Prije nego što sve to ne bude sprovedeno proširenje eurozone nema nikakvog smisla, jer bi se time samo povećali problem“, uvjeren je Kern.

On je ukazao da se vidjelo šta može da se desi kada se prime zemlje koje ne ispunjavaju kriterijume, navodeći kao primjer Grčku, koja je, prema njegovim riječima, samo donijela povećanje problema, ali ne i više evropske saradnje.

Kurc je, takođe, ocijenio da je Grčka primjer kako ne treba sprovoditi širenje eurozone.

„Euro i eurozona su bile i ostaju za sve otvorene, ali samo za one koje ispunjavaju kriterijume. Sve dok kriterijumi ne budu ispunjeni kriterijumi proširenje ne može da se sprovede. Moramo izbjeći da ponovo budemo u situaciji kao sa Grčkom. Zbog toga moramo ispuniti sva pravila, ali i potom ih se pridržavati“, objasnio je on.

I lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe odbacio je Junkerov prijedlog dodajući da pojedine države članice EU ni neće da pristupe eurozoni.

„Očigledno se žele te zemlje natjerati da uđu u nešto što neće“, kritikovao je on ujedno nazvavši Junkera „centralistom koji iz Bregzita ništa nije naučio“.