EU plasira svoju prvu zelenu obveznicu

Eurozona

EU će plasirati svoju prvu zelenu obveznicu, ročnosti 15 godina, ukupne vrijednosti 12 milijardi eura. Time će zamalo nadmašiti vrijednost prethodne emisije Velike Britanije, koja je 21. septembra emitovala zelene obveznice u vrijednosti od oko 11,77 milijardi eura(10 milijardi funti), dok ministarstvo finansija ove zemlje tvrdi da je interesovanje za njih od strane investitora nadmašilo 115 milijardi eura (100 milijardi funti).

„Ovo će biti najveća emisija, koja će ponuditi investitorima jednu od najlikvidnijih zelenih obveznica“, rekao je Džulijan Krejpl (Julian Kreipl), kreditni analitičar u UniCredit SpA, koji očekuje da interesovanje za evropske zelene obveznice nadmaši 100 milijardi evra, piše Bloomberg.

Osim potencijalne „trke“ među investitorima, izdavanje ovakvih dužničkih papira moglo bi da omogući EU bloku da obriše neke osnovne poene od troškova pozajmljivanja, budući da dug sa ekološkom oznakom obično predstavlja „zeleni“ i nadmašuje konvencionalne obveznice. Sredstva će se koristiti za projekte poput čiste energije i transporta.