Rusi uvode kriptovalute kao predmet na ekonomskim fakultetima

Svijet

U školskoj 2017/18. godini ruski univerziteti uvode proučavanje osnova „blokčejna“ i kriptovaluta, saopštilo je nekoliko univerziteta

Konkretno, o bitkoinima i drugim aspektima inovativnih finansijskih tehnologija učiće studenti Moskovskog državnog univerziteta (MGU) „Lomonosov“, Više ekonomske škola, Nacionalnog univerziteta za nauku i tehnologiju, Moskovskog fizičko-tehničkog instituta i Sanktpeterburškog državnog univerziteta ekonomije.

Popularnost “blokčejna” donio je bitkoin, najpoznatija kriptovaluta u svijetu.

Tehnologija predstavlja sređenu bazu podataka u kojoj se čuva informacija o svim transferima između računa korisnika koje su izvršili učesnici sistema.

Upravo na tom instrumentu funkcioniše elektronski novac koji stotine ljudi širom svijeta, takozvani rudari, “majneri“, zarađuju direktno kod svoje kuće.

Studenti Ekonomskog fakulteta Moskovskog državnog univerziteta “Lomonosov“ upoznaće se sa “blokčejnom“.

Na fakultetu su rekli da će se tehnologija razmatrati samo sa stanovišta finansijske primjene.

“Odmah ćemo na nekoliko programa imati master-klas i za to pozivamo predstavnike industrije”, rekao je član Upravnog odbora magistarskog programa “Finansijska analitika“ Ekonomskog fakulteta MGU Sergej Studnjikov.

“Neko će govoriti o ’blokčejnu‘, a neko o bitkoinima.”

Na Višoj ekonomskoj školi ta tema će se razmatrati u okviru kursa “Finansijske tehnologije“.

“Za temu ’blokčejna‘ planirano je nekoliko predavanja koje će držati gostujući stručnjaci”, rekli su na tom fakultetu.

Zahtjevi banaka

Na Institutu za fiziku i tehnologiju u Moskvi učiće se komponente IT “blokčejna“. Prema riječima direktora Fizičko-tehničke škole primjenjene matematike i informatike Andreja Rajgorodskog, taj pravac je veoma tražen i kod studenata i kod poslodavaca.

“Ove godine imamo nekoliko posebnih kurseva, koji imaju mnogo slušalaca, jer je ta tema izuzetno popularna”, objasnio je Rajgorodski.

“I za to stižu zahtjevi od industrijskih partnera. Na primjer, ’Sberbanka‘ sada radi sa nama. Otvorila je novu naučnu laboratoriju u kojoj se vrše istraživanja na tu temu.”

Na Nacionalnom istraživačkom tehnološkom univerzitetu “blokčejn” će biti proučavan zajedno sa ekonomistima na osnovi novog naučnog centra.

Institut i “Vnješekonombank“ su ovog ljeta potpisale sporazum o stvaranju Centra za kompetenciju za nove materijale i tehnologije sa fokusom na “blokčejn“, saopštili su u Institutu.

“Zadaci Centra uključuju organizaciju naučne aktivnosti za razvoj tehnologije ’blokčejna‘, za razvoj dodatnog stručnog obrazovanja u toj oblasti i na formiranju visokokvalifikovanih kadrovskih resursa u okviru realizacije inovacionih projekata.”

Raste tražnja za specijalistima za “blokčejn“

Već postoji tražnja za “blokčejn” stručnjacima na tržištu rada, rekao je direktor novoformiranog Udruženja za kriptovalute i “blokčejne” Arsenij Ščeljcin.

“I, naravno, tražnja će rasti”, objasnio je on.

“U početku će postojeći programeri zadovoljiti potrebe. Zatim će možda biti potrebni specijalisti za pametne ugovore — u oblasti finansija, logistike…”

Među “najtraženije profesije u novom ekosistemu” osnivač muzičke “blokčejn” platforme “saundčejn” Artjom Abajev svrstava “blokčejn” inženjere i programere sa dubokim razumjevanjem kriptografije.

Takođe, prema njegovom mišljenju, “biće potrebni advokati koji razumiju tehnologiju pametnih ugovora i tokenizaciju aktiva”.

Jedan od kreatora “blokčejna” “Eterum” Vitalik Buterin smatra da će savremeno društvo uskoro doći do upotrebe kriptovalute.

“Nova etapa razvoja moći će da se uporedi sa ulaskom interneta u svakodnevni život”, uvjeren je programer.

Eksperti ističu da počinje da se mijenja odnos prema novom finansijskom instrumentu u mnogim zemljama, uključujući i Rusiju.

U aprilu je zamjenik ministra finansija Rusije Aleksej Mojsejev istakao da bi bitkoin 2018. godine mogao da dobije status finansijskog proizvoda u Rusiji.

U tom slučaju će transakcije sa tom valutom biti obuhvaćene zakonom usmjerenim na borbu protiv ilegalnih transakcija.

Centralna banka Rusije predložila je krajem maja da se virtuelna valuta prizna za digitalnu robu i da se na nju proširi oporezivanje.

“Pošto se emituje virtuelni novac koji nije podržan zlatnim rezervama i nije pod kontrolom u pogledu njihove količine, prije ili kasnije to može da dovede do nestabilnosti na finansijskim tržištima”, istakli su u Centralnoj banci Rusije.

U junu je direktorka Centralne banke Elvira Nabiulina naglasila da je prvo potrebno pažljivo proučiti principe rada kriptovaluta, a zatim ih uvesti u regulativu.