Njemački BASF ulaže u petrohemijski projekat u Kini 10 milijardi dolara

Svijet

Najveća svjetska hemijska kompanija BASF zvanično je počela radove na izgradnji svog petrohemijskog projekta u južnoj kineskoj provinciji Guangdong, u vrijednosti od deset milijardi dolara.

To je, kako navodi RT, najveće ulaganje u 154-godišnjoj istoriji te njemačke kompanije.

Projekat “Verbund”, koji će biti realizovan u kineskom gradu Džanđangu, biće prvi hemijski kompleks u Kini koji je u potpunosti u stranom vlasništvu.

“Drago nam je što napreduje naš mega-investicioni projekat u Kini”, izjavio je Martin Brudermuler, predsjednik Upravnog odbora BASF, i dodao da će nova lokacija tog projekta biti “uzor za održivu proizvodnju koja će doprinijeti razvoju cirkularne ekonomije u Kini”.

U tom pogonu će se proizvoditi uglavnom inženjerska plastika i termoplastični poliuretan (TPU), kao i neki petrohemijski proizvodi koji se naširoko koriste u industriji automobila, elektronike i novih energetskih vozila.

Prva faza projekta će, kako se očekuje, biti pokrenuta 2022. godine, sa proizvodnim kapacitetom od 60.000 tona godišnje. Planirano je da cijeli projekat bude završen do 2030. godine.

Projekat “Verbund” postaće treća najveća proizvodna lokacija BASF-a poslije Ludvigšafena u Njemačkoj i Antverpena u Belgiji.

Kompanija očekuje da će Kina, najveće svjetsko trzište hemijskih proizvoda, činiti 50 procenata svjetske tražnje za hemikalijama do 2030. godine, što je povećanje u odnosu na aktuelnih 40 procenata.

BASF je dugi niz godina prisutan na kineskom tržištu, a samo prošle godine je tamošnjim kupcima prodao proizvode u vrijednosti većoj od 7,3 milijarde eura.