Propala najveća pljačka banke u istoriji

Svijet

Pljačka banke u Sao Paolu, starim, dobrim metodom kopanja tunela spriječena je, a da je uspjela bila bi najveća u istoriji.  Šesnaest pljačkaša je uhapšeno nakon što je policija otkrila da su iskopali 500 metara dugačak tunel

Uhapšeni su zadržani u sjevernom dijelu grada, gdje su, navodno, pravili oruđa za kopanje tunela, otkrila je dvomjesečna policijska istraga i praćenje.

„Investicija bande bila je oko četiri miliona reala (1,27 miliona dolara).  Svaki od učesnika uložio je oko 200.000 reala, a procjenjivali su da će uzeti jednu milijardu reala (317 miliona dolara). Bila bi to najveća pljačka na svijetu“, rekao je vođa istrage Fabio Pinjero Lopez.

Kopanje 500 metara dugačkog tunela počelo je prije četiri mjeseca i završeno je prošle srijede, pa je policija odmah krenula u akciju protiv bande, koju je nadgledala.

Lopez je rekao da uprkos tome što banda nije ušla u trezor, ipak je uspjela da uđe u „školjku šefa“.

„Zato smo odlučili da izvedemo operaciju i uhapsimo sve. Vođe i glavne ljude“, objasnio je Lopez.

Tunel, koji je bio poduprijet sa drvenim i gvozdenim gredama, počinjao je ispod iznajmljene kuće blizu banke u predgrađu Čakara Santo Antonio.

Banda je od ranije poznata policiji, a za neke članove se sumnja da su učestvovali u pljačkama Centralne banke u Fortalezi 2005. godine i još jedne banke u Paulisti 2011. godini.

„Veoma su dobro organizovani“,  pohvalio ih je Lopez.