Svake godine se zbog piraterije izgubi 790.000 radnih mjesta

EUIPO je proveo istraživanja između marta 2015. i septembra 2016. kako bi dobio potpuniju sliku ekonomskog troška falsifikovanja i piraterije u EU-u

U nizu istraživanja koja je sprovela Kancelarija Evropske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) putem Evropske posmatračnice za povrede prava intelektualnog vlasništva procjenjuje se da se zbog prisutnosti lažnih proizvoda na tržištu svake godine gubi više od 48 milijardi eura, ili 7,4 % ukupnih prihoda od prodaje u devet sektora. Svake se godine u ekonomiji EU-a izgubi i dodatnih 35,6 milijardi eura zbog uticaja falsifikovanja i piraterije u tim sektorima jer proizvođači kupuju manje proizvoda i usluga od dobavljača, što ima direktne posljedice i u drugim područjima.

Devet zahvaćenih sektora su kozmetički proizvodi i proizvodi za ličnu njegu, odjeća, obuća i odjevni dodaci, sportska oprema, igračke i igre, nakit i ručni satovi, ručne torbice, snimljena muzika, jaka alkoholna pića i vino, kao i farmaceutski proizvodi.

Zbog gubitaka u prodaji direktno je izgubljeno ili nije otvoreno 500 000 radnih mjesta u tim sektorima u EU-u jer proizvođači koji zakonito posluju, a u nekim slučajevima i distributeri tih proizvoda, zapošljavaju manje osoba nego što bi to učinili da nema falsifikovanja i piraterije. Kada se uzmu u obzir i direktne posljedice falsifikovanja na druge sektore, u drugim područjima ekonomije EU-a izgubi se dodatnih 290 000 radnih mjesta.

Istraživanjem se prati i učinak falsifikovanja na javne finansije. Ukupni godišnji gubici proračunskih prihoda koji proizlaze iz falsifikovanja i piraterije u tih devet sektora procjenjuju se na 14,5 milijardi eura u obliku izgubljenog poreza na dobit, PDV-a i troškova.

– Nadamo se da će rezultati naših istraživanja pružiti potrošačima dodatne informacije i pomoći im u donošenju odluka. To je posebno važno u ovo doba godine kada potrošači i građani obavljaju božićnu kupovinu i odabiru poklone za svoje bližnje. Zahvaljujući izvještajima i analizama možemo vidjeti ekonomski učinak falsifikovanja i piraterije na prodaju i radna mjesta. Situacija se razlikuje od jedne države članice do druge, ali potpuna je slika iz naših istraživanja jasna: falsifikovanja i piraterija imaju negativan uticaj na ekonomiju i otvaranje radnih mjesta u EU-u – izjavio je izvršni direktor EUIPO-a, António Campinos.

Istraživanja će se nastaviti i tokom 2017. i biće izrađeni izvještaji o ekonomskim učincima falsifikovanja i piraterije u sektorima pametnih telefona i pesticida, kao i u drugim sektorima ekonomije koji se smatraju osjetljivima na povrede prava intelektualnog vlasništva.