Prosječna plata u MMF-u 80.000 dolara

Svijet

Američki ministar finansija Steven Mnuchin pozvao je u nedjelju Međunarodni monetarni fond (MMF) da bude primjer i pokaže “budžetsku disciplinu” te donese “teške odluke” kako bi smanjio plate ljudima u upravi i ostalim zaposlenima

“Kao javna ustanova i kao svi članovi koje ona nadzire i savjetuje, MMF mora biti dokaz primjer budžetske discipline i učinkovitosti u korištenju svojih ograničenih sredstava”, kazao je Mnuchin u Washingtonu na godišnjem sastanku MMF-a i Svjetske banke.

“Da bi se to postiglo moraju se donijeti neke teške odluke, posebno one o platama i beneficijama koje uživaju uprava i zaposleni”, istakao je američki ministar.

Po njegovim riječima, kako prenosi Financial Times, vrijeme je da MMF koji je u kriznim zemljama poput Grčke stalno na udaru zbog zahtjeva za strogom fiskalnom disciplinom i mjerama štednje, pogleda koliki su njegovi troškovi, uključujući sramotno izdašne plate i povlastice.

Plate u MMF-u kreću se od 30 hiljada do gotovo 400 hiljada dolara godišnje, prosječno 80.000.

Portparolka MMF-a je odgovorila da je “Fond svjestan troškova i da se stoga radilo s budžetom koji se nije mijenjao šest godina za redom”.

“Naša uprava prima plate i povlastice na propisani način”, dodala je portparolka.

Mnuchin je odbio povećanje kapitala koje je zatražio predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim, takođe zatraživši više budžetkse discipline u poslovanju.

“Povećanje kapitala nije rješenje kada se postojeći kapital ne dodjeljuje na učinkovit način”,ocijenio je Mnuchin.

Ali, njemački ministar za privredni razvoj Gerd Muller smatra da je to povećanje kapitala bilo “nužno”. Predsjednik Svjetske banke već mjesecima traži povećanje svojih resursa zbog konkurencije novih faktora na području razvoja.

Kako javlja Financial Times, Mnuchin je od MMF-a zatražio da promijeni način na koji provodi hitne pakete pomoći, dok je Svjetsku banku pozvao da preispita davanje zajmova zemlja sa srednjim prihodima, poput Kine.

“Kako MMF ulazi u razdoblje nakon globalne finansijske krize, pozivamo tu instituciju da strukturira programe razvoja kako bi dala prioritet reformama koje pokreću privredni rast predvođen privatnim sektorom. U previše zemalja, glomazni javni sektor istiskuje privatni sektor”, istaknuo je Mnuchin.