Danska u ekonomskoj krizi?

Svijet

Danska ekonomija bilježi najgori period u posljednji pedeset godina

Privredni rast podbacio je u posljednjem kvartalu i više nego što su se plašili analitičari, a novi podaci ukazuju na to da je zemlja pretrpela najgori pad od 2011. godine: BDP u trećem kvartalu pao je za 0,6 odsto u odnosu na prethodni kvartal, što je niže za 0,3 procenata u odnosu na preliminarni izvještaj od prije dvije nedjelje, saopštio je tamošnji zavod za statistiku, prenosi B92.

Ovo se događa trenutku kada danska Centralna banka upozorava da cijene nekretnina rastu enormno, posle više od decenije negativnog rasta, a ekonomisti su zbunjeni zbog generalnim tvrdnjama da njihova ekonomija raste. Takođe, banka upozorava da bi kreditori trebalo da ojačaju svoj kapital, jer se rizici javljaju i u finansijskom sektoru. Pad BDP je posljedica pada zaliha, što se odražava na napore kompanije da održe korak sa potražnjom, kaže glavni ekonomista danske banke Las Olsen.

„Očekujemo snažan porast u četvrtom kvartalu, ali će vjerovatno biti teško ostvariti rast od dva posto za ovu godinu, ako uzmemo u obzir trenutno stanje“.

Izvoz je pao za jedan odsto u poslednjem kvartalu, dok je privatna potrošnja opala za 0,6 odsto, što je dovelo do pada kupovine vozila. Investicije su pale za 2,1 odsto.

„Brojke idu…u pogrešnom pravcu, tako da kažem, ali još uvjek nema mjesta zabrinutosti’“, rekao je ekonomista Soren V. Kristensen. „Više me brine to što je izvoz pao treći kvartal zaredom. To je prilično važno pošto nam se rast temelji na tim osnovama.“, zaključio je Olsen.