U finansijski sistem BiH lani nelegalno ubačeno 32 miliona KM

BiH

U legalne novčane tokove BiH u prošloj godini je kroz finansijski sistem ubačeno 32.084.951 KM nelegalno stečenog novca, dok je nastala materijalna šteta od prijavljenih 1.319 krivičnih djela privrednog kriminala iznosila 30.026.846 KM, podaci su Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/

Prošle godine osnovan je veći broj pravnih subjekata u vlasništvu stranih državljana, a riječ je o licima arapskog porijekla, i to iz Sirije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Bahreina, Iraka, Libana i Pakistana, podaci su OBA iz dokumenta „Informacija o stanju bezbjednosti u BiH u 2016“, koji posjeduje „Večernji list“, u izdanju za BiH.

Pravna lica fiktivno osnivaju na svoje ime državljani BiH, nakon čega stvarni vlasnici, strani državljani, pribavljaju boravišnu dozvolu i vrše kupovinu nekretnina na ime novoformiranog pravnog subjekta.

Arapi osnivanjem pravnih subjekata u BiH izbjegavaju propise i dobijaju boravišne dozvole, te stiču vlasništvo nad nekretninama, što im nije dopušteno kao fizičkim licima.

Nakon ostvarivanja svih uslova za neometani boravak u BiH, strani državljani ili obustavljaju poslovanje pravnih subjekata u njihovom vlasništvu ili održavaju mali obim poslovanja koje im služi kao osnova dokazivanja da taj privredni subjekt posluje.

List podsjeća da je prošle godine pokrenuta akcija „Nekretnina“ u kojoj je provjeren 691 pravni subjekt i 16 turističkih naselja, većina na području Kantona Sarajevo.

Fiktivnih kompanija najviše je osnovano na području Ilidže, a uglavnom je riječ o arapskim osnivačima.

Nekim kompanijama nisu mogli ući u trag jer su prijavljene na nepostojećim adresama, a računi pojedinih kompanija su „mirovali“, dok su kupovane skupe nekretnine i zemljišta.

Indikativno je da je dio platnih transakcija vršen u gotovini, što upućuje na mogućnost izbjegavanja plaćanja PDV i na pranje novca, piše list.