Italijanski privrednici zainteresovani za ulaganja

BiH

U Banjaluci je predstavljeno Udruženje italijanskih privrednika u BiH pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u BiH.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da postoji veliki interes italijanskih privrednika za ulaganja u prerađivačku i druge vrste industrije zbog čega je važno da se u RS pokrenu privredni procesi u kojima će učestvovati ozbiljne kompanije iz Italije.

Petričević je rekao da je to važno s obzirom na aktuelna globalna kretanja, te dodao da se Italijani posebno interesuju za ovdašnju drvoprerađivačku, metalnu i industriju tekstila, kože i obuće.

Cilj Udruženja italijanskih privrednika u BiH je, između ostalog, praćenje svih kretanja vezanih za ekonomske pokazatelje između BiH i Italije, umrežavanje BiH i italijanskih kompanija, te pomoć italijanskim investitorima u BiH.

Predsjednik ovog udruženja Đuzepe Franki kaže da ovi prostori imaju mnogo potencijala i resursa koje bi trebalo iskoristiti.

– Lično sam odlučio da ulažem na području Prijedora zbog geografske pozicije, ali i potencijala školovanih mladih ljudi koji mogu mnogo da doprinesu – rekao je Franki, koji osamnaest godina posluje na ovim prostorima.

Šef odjeljenja za trgovinu pri Ambasadi Italije u BiH Lorenco Donateli izrazio je nadu da će skup koji je Udruženje italijanskih privrednika u BiH upriličilo u Banjaluci dodatno osnažiti međusobne ekonomske i druge odnose, prenio je RTRS.