Najvažnije pismo sa Titanika koje je prodato na aukciji

Back stage

Pismo koje je napisao jedan od putnika nastradalih na Titaniku dan prije nego što je brod potonuo prodato je na aukciji u Velikoj Britaniji za rekordnih 126.000 funti (166.000 dolara)

Rukom napisano pismo na papiru sa zaglavljem Titanika napisao je putnik prve klase Aleksander Oskar Holverson 13. aprila, 1912. godine, dan prije nego što je brod udario u ledeni brijeg i potonuo. U nesreći je poginulo više od 1.500 putnika.

Trgovac Holverson namjeravao je da pošalje pismo majci u Njujorku. Pismo, jedno od poslednjih za koje se zna da je neko od nastradalih napisao na brodu, pronađeno je kada je izvučeno Holversonovo tijelo i poslato njegovoj porodici, prenosi agencija AP.

U njemu se nalazi dirljiva prognoza „ako sve bude dobro stići ćemo u Njujork u srijedu“, prenosi danas britanski list Gardijan. Holverson u pismu opisuje luksuznu opremu broda.“Ovaj brod je gigantske veličine i opremljen kao neka palata. Hrana i muzika su izvrsni“.

Prethodni rekord za neko pismo sa Titanika bio je 119.000 funti. Početna cijena Holversonovog pisma bila je 80.000 funti.

Aukcijska kuća Henri Oldridž i San (Henry Aldridge & Son), koja se specijlizovala za predmete sa Titanika, saopštila je juče da se radi o „najvažnijem pismu sa Titanika koje je ikad ponuđeno na aukciji“.

Uz pismo su priloženi i tužna bilješka njegove majke Rejčel gdje opisuje svoj gubitak i slika Holversona i njegove supruge Meri, snimljena u Njujorku pred njihov polazaku Evropu. Meri je preživjela brodolom, koji se dogodio kada su se ona i suprug vraćali nazad u SAD.