Ministri finansija EU sastaju se prvi put bez predstavnika Britanije

Svijet

Ministri finansija Evropske unije sastaju se u Briselu prvi put bez predstavnika Britanije

Oni će pokušati da riješe međusobne razlike u pogledu planova za reformu eura nakon britanskog glasanja za Bregzit.

Cilj sastanka je priprema za samit lidera 15. decembra, na kom će biti razmatrani predlozi francuskog predsjednika Emanuela Makronai šefa Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, izvještava agencija Frans pres.

Ministri finansija 27 zemalja EU raspravljaće o tri ključna pitanja kako bi euro učinili okosnicom jačeg političkog i ekonomskog jedinstva, i kako bi valuta postala otpornija na buduće krize.

Teme obuhvataju: stvaranje jedinstvenog budžeta eurozone koji bi se koristio kada treba odgovoriti na krizu, zatim pojednostavljivanje pravila EU o budžetskoj disciplini, i na kraju kompletiranje “bankarske unije” koja bi otklonika ograničenja između zajmodavaca širom bloka.

Sastanak će uključiti 19 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu plus sedam drugih koji su potpisale Evropski fiskalni pakt 2012. godine tokom dužničke krize u eurozoni.

Češka, koja nije potpisala taj ugovor, i Hrvatska koja nije bila članica EU kada je potpisan sporazum, takođe su pozvane kao posmatrači kako bi planovi o evropskoj finansijskoj budućnosti imali jedistven blok podrške iza sebe.

Međutim, Britanija će biti izostavljena, jer nije potpisala sporazum, a i zato što će napustiti EU 2019. godine, prije nego što većina planiranih reformi stupi na snagu.

Još jedno pitanje o kome će biti riječi je izbor kandidata za šefa Evrogrupe, koji će zamijeniti Jeruna Dajselbluma iz Holandije, koji odlazi sa te funkcije u januaru.

Za sada ne postoji zvanični kandidat za to mjesto, ali se spekuliše da bi to mogli biti portugalski ministar finansija Mario Kenteno, slovački Peter Kazimir, francuski Bruno Le Mer ili luksemburški Pjer Gramenja. Takođe se pominje i ime komesara EU za ekonomiju Pjera Moskovisija.

Formalna odluka će biti donijeta 4. decembra, dodaje francuska agencija.