Ukradeni privatni podaci više od 3 miliona kupaca VW-a i Audija

Svijet

Više od tri miliona ljudi u SAD i nekoliko desetina hiljada kupaca u Kanadi postali su žrtve krađe podataka koju su sproveli hakeri kompromitujući sistem jednog vanjskog partnera Volkswagen grupe (VW).

Volkswagen grupa je potvrdila ovog vikenda da je njihova podružnica u SAD, koja je prikupljala podatke klijenta za potrebe marketinga i onlajn prodaje, bila žrtva hakerskog napada, pri čemu su anonimni hakeri ukrali iz njenog sistema podatke više od 3,3 miliona ljudi, prenio je Reuters.

Riječ je o podacima koji uključuju imena, telefonske brojeve, email i adrese stanovanja, a u određenom broju slučajeva i VIN brojeve njihovih automobila, kao i brojeve vozačkih dozvola i brojeve socijalnog osiguranja, što su u SAD pogotovo osjetljivi podaci.

Ukradeni podaci se odnose na kupce Volkswagenovih i Audijevih vozila, kao i one koji su kontaktirali ove kompanije interesujući se za moguću kupovinu vozila.

VW je saopštio da je već kontaktirao oko 90 hiljada klijenata kojima su ukradeni najosjetljiviji podaci i ponudio im besplatnu pomoć u zaštiti.

Krađa se dogodila u periodu između avgusta 2019. i maja 2021. godine, a osim u SAD, kompromitovano je i nekoliko desetina hiljada klijenata iz Kanade.

Iz Volkswagena nisu objavili o kojem se dobavljaču radi.