Švajcarska svake godine u kanalizacijama izgubi više od 43 kilograma zlata

Svijet

Švajcarski naučnici otkrili su kako svake godine u kanalizacijama u ovoj zemlji propadne više od 43 kilograma zlata, u vrijednosti blizu 1,8 miliona dolara

Prema izvještaju švajcarskog Federalnog instituta za vodne nauke i tehnologiju, zlato se navodno gubi u mulju i otpadu koji prolazi kroz kanalizacije državnih postrojenja za tretman otpada. U prosjeku, blizu 70 posto svjetskog zlata prolazi kroz švajcarske rafinerije.

Naučnici su izjavili kako koncentracije zlata pronađene u otpadnoj vodi ne predstavljaju rizik za životnu sredinu, a ponovna eksploatacija tog zlata ne bi bila isplativa u većem dijelu zemlje. Međutim, postoji nekoliko gradova u kojima bi se moglo vaditi zlato iz kanalizacije. Na primjer, u gradu Ticino koji ima bogatu rafineriju, koncentracije plemenitog metala u otpadnim vodama bile bi dovoljno visoke da opravdaju sredstva koja bi morala biti uložena u eksploataciju.

Pored zlata, u mulju je pronađeno i blizu 3.000 kilograma srebra te drugih metala poput tantala i germanijuma koji se često koriste u tehnološkom i medicinskom sektoru.

Ova istraživanja sprovedena su na 64 postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda širom Švajcarske. Ujedno, ovo su prva sistematska istraživanja otpadnih voda koja su sprovedena u švajcarskim gradovima.

Vlasti u Švajcarskoj još nisu odlučile što će uraditi sa zlatom u kanalizacijama, ali sigurno je kako neće dozvoliti da propada ovaj skupocjeni plemeniti metal.