Bitcoin izašao na zvaničnu berzu

Valuta

Sinoć u 23 sata na američkoj berzi počipočela je trgovina fjučersima najpoznatije kriptovalute na svijetu. Bitkoin je najprije imao promociju na CBOE, a kroz nedjelju dana na Chicago Mercantile Exange

Današnji dan bi mogao da udje u istoriju finansijskog svijeta. Ekonomisti su puni zebnje zbog rizika da špekulacije s kriptivalutom prerastu u veliki balon, ali veruju da su rizici ograničeni dok se spekuliše samo privatnim kapitalom.

Kako javljaju američki mediji fjucersuma kriptovalute bitcoin ( prispijeće januar 2018) počelo je da se trguje na njujorškoj berzi fjucersa a kako je objavila američka tv stanica CNBC trgovanje je poteklo glatko. Ali, najpoznatija kriptovaluta na svijetu zadržala je ogromnu volatilnost cijene, pa je obim trgovanja bio skroman.

Izlazak na berzu fjucersa obezbjedđuje kriptovaluti bitcoin značajnu oficijelnu legitimaciju za privlačenje institucionalnih investitora . Dosad su tu valutu posjedovali i njome trgovali pojedini preduzetnici.

Investitori su se danas na berzi fjucersa ustezali da u trgovinu uđu jer je margina cijene bila preširoka čak 120$, kako je izjavio jedan je od berzanskih trgovaca.

Operacija izlaska bitcoin na Njujoršku berzu fjučersa obavljena je u saradnji sa firmom blizanaca Winklevos, prvih bitcoin- milijardera. Jedan ugovor vrijedio je jedan bitcoin. Učesnici u trgovanju izjavili su da je tokom nešto jače od sata, po početku trgovine, zaključeno 700 ugovora.