Zbog čega se ajfon proizvodi u Kini

Svijet

Izvršni direktor kompanije Epl Tim Kuk objasnio je zbog čega se većina proizvoda te kompanije i dalje pravi u Kini

– Postoji zabuna u vezi sa Kinom. To je moje mišljenje. Popularna koncepcija je ta da kompanije odlaze u Kinu zbog jeftine radne snage. Ne znam u koje dijelove Kine drugi idu, ali Kina je prestala da bude zemlja sa jeftinom radnom snagom prije mnogo godina – rekao je on na Globalnom forumu koji je organizovao Fortune magazin.

On je rekao da njihova kompanija proizvodi u Kini zbog velike količine vještih ljudi na jednom mjestu. Proizvodi koje mi pravimo zahtijevaju napredan način korišćenja alata i preciznost i rad sa materijalima koji su kao umjetnička djela. U SAD možemo da organizujemo sastanak inženjera za rad sa takvim alatima i ne znam da li bi oni popunili jednu prostoriju. U Kini biste popunili čitave fudbalske stadione – rekao je on.

Kako je istakao, radi se o velikoj stručnosti i za nju je pohvalio kineski obrazovni sistem. Rekao je i da su mnoge države shvatile da bi trebalo da se ugledaju na Kinu u tom pogledu.

Ranije je i osnivač Epl kompanije Stiv Džobs objašnjavao Obami zašto mnoga radna mjesta u toj kompaniji popunjavaju stanovnici Kine, a ne SAD. On je ukazao na brojne prednosti kineske masovne proizvodnje, kao što je veliki broj fabrika gdje radnici rade šest dana u nedjelji, često do 12 sati dnevno.