Kompanije bi da presele posao u Frankfurt, ali nema mjesta za sve

Finansijski sektor planira da se iz Londona preseli u Frankfurt kao odgovor na Brexit, ali u tome bi ih mogao spriječiti nedostatak kvalitetnih nekretnina

Stopa neiznajmljenih poslovnih prostora u tom njemačkom gradu relativno je visoka, s 9 odsto neuseljenih kancelarija, ali u finansijskom središtu grada malo je modernih i kvalitetnih zgrada koje već nisu našle klijente.

Dodatno je situaciju zakomplikovala i njemačka centralna banka Bundesbank koja je potvrdila da je potpisala ugovor o najmu za dodatnih 7000 kvadratnih metara na ekskluzivnoj adresi, tačnije u tornju Trianon, koji je ujedno i jedna od najvećih nekretnina u frankfurtskom finansijskom centru.

Nekoliko velikih međunarodnih banaka traži kancelarijske prostorije u Frankfurtu, ali traže ogromne prostore veće i od 10.000 kvadratnih metara, a to je u Frankfurtu gotovo nemoguće pronaći.

Frankfurt je najpoželjnija evropska destinacija za velike finansijske ustanove, ali gradovi poput Dablina i Pariza nastoje da se nametnu kao konkurencija. Ipak, u prilog Frankfurtu ide činjenica da je najjeftiniji grad za život i poslovanje među finansijskim centrima u Evropi pa, uprkos ponudama iz drugih zemalja, Goldman Sachs i Citigroup u njemu namjeravaju da naprave centar za Evropu.

U prilog tome ide i informacija da godišnja cijena najma stana za radnike iznosi nešto manje od 33.000 eura, što je za 65 odsto manje nego u Londonu. Trenutno je u Frankfurtu samo šest zgrada sa više od 10 hiljada kvadratnih metara prostora slobodno, ali Nijemci su se pripremili na veću potražnju pa na tržište iduće godine dolazi još nekoliko objekata ukupne površine 60 hiljada kvadratnih metara površine.

Banke su već najavile da će iz Londona preseliti ukupno 9000 radnih mjesta u naredne dvije godine. Inače, londonski Citi zapošljava više od 700.000 zaposlenih samo u finansijskom sektoru pa ih najavljeni odliv neće previše pogoditi, ali sugeriše trend koji u Londonu pomno prate.