Upoznajte Prag, Zlatni grad

City

Prestonica Češke svakako spada u najljepše i najočuvanije gradove istočne i centralne Evrope, ali zimi, kada se stare gradske ulice zabijele i brojni božićni marketi osvijetle hladne večeri, Prag poprima posebnu romantičnu atmosferu

I brojne gradske atrakcije u ovom periodu odišu posebnim šarmom, a mi vam predstavljamo neke od nezaobilaznih.

Karlov most
Karlov, Praški ili Kameni most na rijeci Vltavi je najstariji očuvani most u Pragu. Izgradio ga je kralj Karlo IV, davne 1357. godine. Predstavlja centralnu gradsku tačku, kako za turiste, tako i za lokalce, budući da spaja stari i novi dio grada. Gotska arhitektura ukrašena je sa 30 uglavnom baroknih statua, koje predstavljaju svece zaštitnike. Statue na mostu su replike originalnih statua, koje predstavljaju nacionalno blago i od 1965. godine se nalaze u Nacionalnom muzeju.

Praški hrad (zamak)
Praški hrad je jedan od najvećih zamkova na svijetu, a njegova istorija počinje još u 9. vijeku. Kompleks zamka sastoji se od više građevina – crkava, palata i kula, kao i prelijepih dvorskih vrtova i ovdje ćete imati priliku da vidite praktično sve arhitektonske stilove prošlog milenijuma. Za posjetu zamku odvojite cijeli dan, jer on to zaslužuje. Ovdje se nalazi više muzeja i postavki: Nacionalna galerija, Kolekcija bohemijske barokne umjetnosti, izložba posvećena češkoj istoriji, Muzej igračaka i Galerija slika Praškog hrada. Ne propustite da vidite promjenu dvorske straže, jednu od glavnih atrakcija kompleksa.

Katedrala svetog Vida
Ako ne možete da odvojite puno vremena za obilazak zamka, onda svakako posjetite katedralu svetog Vida. Gotička arhitektura trobrodne katedrale sa tri tornja upotpunjena je art nuvo vitražima koje je potpisao čuveni praški slikar Alfons Muha. Katedrala je sjedište praškog nadbiskupa i u njoj se nalaze grobnice više bohemijskih kraljeva i svetih rimskih imperatora, kao i slike, skulpture i druga umjetnička djela brojnih čeških umjetnika.

Astronomski sat
Astronomski sat, poznat kao Pražský orlој, koji se nalazi na zgradi stare gradske većnice na Starogradskom trgu što predstavlja jednu od najpopularnijih gradskih atrakcija. Potiče s početka 15. vijeka, ali je tokom vremena dorađivan, a nakon što je tokom Drugog svjetskog rata skoro uništen, restauriran je u potpunosti. Ukoliko želite da snimite trenutak kada časovnik otkucava pun sat i kada iz njega izlaze figure, pripremite se na velike gužve.

Gradska kuća u Starom gradu

Gradsku kuću (Obecní dům), koju odlikuje art nuvo stil, vrijedi videti i spolja i iznutra, budući da je djelo nekoliko vodećih gradskih umjetnika s početka 20. vijeka, među kojima je i već pomenuti Alfons Muha. Danas se koristi kao balska i koncerka dvorana, a u njoj se nalazi i nekoliko kafea i restorana, u kojima možete napraviti predah od šetnje.

Staro jevrejsko groblje
Staro jevrejsko groblje nalazi se u Starom gradu, u jevrejskoj četvrti, i predstavlja najveće jevrejsko groblje u Evropi. Ovdje su tokom tri vijeka (do 1786. godine) sahranjivane brojne značajne ličnosti lokalne jevrejske zajednice. Mjesto svjedoči o tome kako jevrejski narod predstavlja neraskidiv dio gradske istorije.

Sinagoga Jerusalim
Jubilarna sinagoga, poznata i kao sinagoga Jerusalim, nalazi se u Jerusalimskoj ulici u novom delu grada. Izgrađena je 1906. godine u neomavarskom stilu, sa art nuvo dekoracijama. Njena živopisna fasada predstavlja veliku gradsku atrakciju, a budući da je otvorena za turiste, nemojte propustiti da se divite i njenom izuzetnom enterijeru.

Kuća koja pleše

Poznata i kao Fred i Džindžer, Kuća koja pleše je zgrada u centru Praga, i predstavlja zajednički projekat dvojice čuvenih arhitekata – Frenka Gerija i Vlada Milunića. Odlikuje je inovativni dizajn i restoran na vrhu zgrade, iz koga se pruža odličan pogled na grad.

Štefanikova opservatorija
Opservatorija koja se nalazi na gradskom brdu Petrin i nije neka atrakcija, ali posjetiocima pruža jedinstven pogled na panoramu Praga.