Bogate zemlje 52 puta jače od siromašnih

Globalno bogatstvo značajno je uvećano u protekle dvije decenije, dok je bogatstvo po glavi stanovnika u zemljama s visokim prihodima 52 puta veće nego u zemljama sa niskim dohotkom, pokazao je izvještaj Svjetske banke

To ukazuje na postojanje značajne nejednakosti u globalnom bogatstvu, koje je u periodu od 1995. do 2014. godine uvećano za 66 odsto na 1.143 biliona dolara, pokazuje izvještaj Svjetske banke Promjene bogatstva nacija 2018 kojim je obuhvaćena 141 država svijeta.

Promjena bogatstva u tom periodu bila je prilično raznolika, pri čemu su neke zemlje pokazale veliki napredak, dok su druge izgubile tlo pod nogama nakon finansijske krize, navodi se u izvještaju objavljenom na zvaničnom sajtu te institucije.

Smanjenje bogatstva po stanovniku zabilježeno je u nekoliko velikih zemalja sa niskim prihodima, u nekim bliskoistočnim zemljama bogatim ugljom, kao i u nekoliko zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) sa visokim prihodima koje su bile pogođene finansijskom krizom 2008. godine.

– Izgradnjom i jačanjem ljudskog i prirodnog kapitala, zemlje širom svijeta mogu povećati bogatstvo i ostvariti veći rast – navodi se u saopštenju predsjednika Svjetske banke Džima Jonga Kima.

Izvještaj prati bogatstvo u 141 državi u periodu od 1995. do 2014. godine.